Amsterdam telt 860.000 inwoners (en dagelijks ook nog honderdduizenden bezoekers en toeristen). Op 21 maart 2018 stemden 70.000 Amsterdammers op GroenLinks. Minder dan 1 op de 12. Een kleine minderheid dus, maar wel een minderheid die er vanaf het begin op uit was om de meerderheid haar ijzeren wil op te leggen.
Dat GroenLinks onder leiding van Rutger Groot Wassink goed voorbereide plannen had om meteen de macht te grijpen werd al snel duidelijk. Zonder enig betekenisvol voorafgaand overleg met andere fractievoorzitters (zoals gebruikelijk in Nederland), werd al meteen GroenLinks prominent Maarten van Poelgeest naar voren geschoven als informateur. En met het electoraal zwaar gehavende D66 en de verzwakte PvdA en SP werd een coalitie van verliezers gevormd die als makke lammetjes in de groene weide mee huppelden om met GroenLinks te mogen besturen.
Als eerstvolgende stap werd partijgenoot Femke Halsema als burgemeester naar voren geschoven zodat GroenLinks in Amsterdam feitelijk almachtig werd.
Nu het GroenLinks college er een half jaar zit, leren steeds meer Amsterdammers de ware aard van deze partij kennen. De tolerante stad waar iedereen zichzelf kan zijn, het baken van individualisme in de wereld: dat moet nu maar eens afgelopen zijn.
Als een van de eerste beleidsdaden van het GroenLinks college werden de door velen – binnen en buiten Amsterdam – geliefde “I AMSTERDAM” letters verwijderd. Want “I”, dat kan natuurlijk echt niet meer anno 2018, we mogen onze identiteit niet meer ontlenen aan onszelf, aan wat we zelf van ons leven maken, nee we moeten ons allemaal het lidmaatschap van een of ander collectief aanmeten tegenwoordig, bij voorkeur met iets zieligs of slachtofferachtigs erbij. Identity politics, dat is de bedoeling. Waar komt toch die (Groen)linkse behoefte vandaan om iedereen altijd maar in een hokje te willen duwen?
Maar nadat het individualisme eerst symbolisch ten grave was gedragen op het Museumplein, werd alweer de volgende maatregel aangekondigd: er mogen ‘s nachts geen bootjes meer varen op de gracht. Want de handhavers kunnen ‘s avonds niet werken of zo? Dan moet iedereen zich uiteraard maar aanpassen aan de bestuurders in de Stopera. Wij zijn er immers voor hen, wat denken we wel niet… Het is als het kinderspelletje ‘omgekeerde wereld’.
Meer handhavers inschakelen of ze beter betalen, zodat de bestaande regels voor plezierbootjes gewoon worden gehandhaafd en de rest van de bewoners kunnen genieten van een mooie zomeravond op het water: het komt in het GroenLinkse woordenboek niet voor. Nee, de burger past zich maar aan aan GroenLinks.
En dit is nog maar het begin, GroenLinks is nog maar net begonnen om Amsterdam in een linkse Goelag om te bouwen. Iedereen moet van het gas af, er moeten 10.000 parkeerplaatsen weg zodat de binnenstad helemaal niet meer bereikbaar wordt per auto met alle gevolgen van dien voor het MKB in het centrum. Winkels, ach die moeten natuurlijk ook vooral gepest worden. Een doodnormale viswinkel in het centrum wordt met sluiting bedreigd, omdat mensen er naar goed Hollands gebruik een haring ter plekke happen, en dat vindt GroenLinks te druk.
Wat hebben GroenLinks en haar vazalpartijen in hemelsnaam nog meer voor de Amsterdammers in petto de komende 3 jaar? Het coalitieakkoord belooft weinig goeds.
Forum voor Democratie wil een einde maken aan deze totalitaire manier van besturen en wil de Amsterdammer weer centraal stellen. Het stadsbestuur moet er zijn voor al die Amsterdammers die nu eindelijk wel eens een betaalbare woning willen, voor Amsterdammers die betere handhaving willen en meer veiligheid op straat, die wachten op een woning en willen dat het oneerlijke erfpacht-gegraai van de gemeente stopt. Voor al die Amsterdammers, kortom, die zelf wat van hun leven willen maken.