Alles kunnen we relativeren, maar niet de rol van bankiers in onze maatschappij. Goedverdienende krijtstrepen zijn de nationale boksbal waar we allemaal zo hard mogelijk tegenaan willen trappen. Minister Dijsselbloem hakt nu ook in op de CAO´s van lage bankklerkjes.
Bankiers zijn het totale kwaad. Erger nog dan K-Marokkanen. Die konden altijd nog op enige clementie rekenen van genuanceerde theedrinkers die het verschil benadrukten tussen een mompelende man in een jurk en haatbaarden met een bom in hun bontkraag.
Braadlul
Deze grijstint is de bankiers niet gegund, want ook het weldenkende deel der natie stort zich op de bankier in een taalgebruik waar Archie Bunker van zou kleuren. De bankier is geen kut-marokkaan, maar ‘een boerenbraadlul.’ Die laatste frase was van tv-meneer Jelle Brandt Corstius, die aansluitend ook meteen maar een digitale heksenjacht arrangeerde.
Hij was niet alleen in zijn oproep tot volksgericht. Ook bij nuancekrant NRC Handelsblad zijn ze lekker los, en minister Dijsselbloem warmt zijn rug nu ook aan de volkse afgunstwoede door bankcao´s´s te willen korten.
Strafrecht
De oproep is simpel en weinig onderbouwd: banklui verdienen te veel. Dat Moet Onmiddellijk Stoppen.
Waarom ‘ze’ teveel verdienen wordt niet echt uitgelegd. Dat het om privaat geld gaat doet niet ter zake. Kapot moeten ze. Als dat niet via de wetgever of CAO´s lukt, moeten de bankiers desnoods maar strafrechtelijk worden opgejaagd. Raar.
Voorspoed
Banken hebben ons veel voorspoed gebracht. Je zou je toch eens moeten voorstellen dat we nog ruilhandel bedrijven om aan ons eten te komen, of dat we onze spaarcenten in een oude panty bewaren. Je zou toch niet willen dat we een paar ton spaargeld moeten inleggen om huis te kopen, zoals in Duitsland.
Nee, dat willen we niet. We willen wel de lusten, maar niet de lasten.
Steengeschuif
Banken hebben een slecht imago, omdat ze op ons zelf gaan gaan lijken. De mensch wil snel en makkelijk een vermogen vergaren. Met een spaarrekening en een rente die naar nul tendeert lukt dat niet meer bij SNS Reaal. Dus eisen we meer.
Die lokroep om méér rendement probeerden ze bij de bank te ondervangen door- veel te laat- mee te doen aan stompzinnig en branchevreemd steengeschuif. Dat verraad aan het eigen businessmodel, gevoed door onze hebzucht, brak de voormalige nutsspaarbank uiteindelijk op.
Vak
Het wordt daarom tijd dat bankieren weer een vak wordt, waarbij de krijtstreep achter de balie zich verplaatst in de klant, en de klant zich er rekenschap van geeft dat die suffe man met die bril aan de andere kant van het glas geen goudgerande geldmachine is. Deze ´mannetjes bij de bank´ zijn er in eerste instantie om ons voor te lichten.
Helaas worden deze gewetensvolle bankklerken als paria’s in de hoek getrapt en weggezet als graaiende uitvreters.
Chique
Sinds de nationalisatie van SNS is het chique om geldtypes een beetje verdacht te maken. NRC columnist Margriet Oostveen profileert zich zonder gene als een financieel onbenul, en weet zeker dat wij dat stiekem ook willen zijn, tikte ze vorige week bijna trots.
Haar man Tom-Jan Meeus ramde er zaterdag een cynisch bank stukje uit, waarin hij bijna honend opmerkte dat hij het Holland Financial Centrum, de werkgever van Sjoerd van Keulen, niet kende. (Het lijkt me sterk, z’n broer Jan is nota bene chef van de economie redactie bij dezelfde krant, maar ‘t zou kunnen).
Beavis and Butthead
Deze Beavis en Butthead van de liberale avondkrant zijn de Britt en Ymke van de elite. Ze lachen als pubers omdat ze geen zin hebben zich echt te verdiepen in de oorzaken van de bancaire zedeloosheid.
Britt en Ymke doen nog charmant onnozel, maar beseffen dat ze een rolletje spelen. Bij de NRC snobs zie je het omgekeerde: deze anti-bank Jut en Jul willen de achtergronden niet weten en staan zich daar óók nog op voor.
Verhaar
Het wordt tijd dat bankiers eens terugslaan. Peter Verhaar schreef dit weekend al een meesterlijke column op weblog GeenStijl, waarin hij onthulde dat Van Keulen een bonus had ontvangen, maar dat die niets meer waard is door zijn eigen falen.
Waarmee weer eens werd aangetoond dat het zelfreinigende vermogen van het kapitalisme soms groter is dan je denkt. Je zou soms hopen dat de tucht van de markt in meer sectoren opruiming houdt.
FNV-decadentie
Je zou soms hopen dat de FNV-ers eens geraakt zouden worden als ze in tijden van crisis 3,5% meer salaris eisen. Wie is er hier nu gek?
De vakbondswerknemers hebben slaande ruzie met hun eigen werkgever, een vakbond, omdat ze geen loonsverhoging krijgen, maar aan deze krankzinnige situatie doet Dijsselbloem niets. Als de boerenbraadlul op de grill moet, wordt het hoog tijd om verwende en decadente FNV-ers eens onder een koude douche te duwen.