De sugar high omtrent de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump, houdt aan op de beurzen. De bekende Dow Jones index brak door de symbolische grens van 20.000 punten, en de laatste data op vlak van (consumenten)vertrouwen bevestigt dit plaatje. Het gaat weer helemaal goed komen met Amerika. Beleggers zijn inmiddels overtuigd van de aanstaande ingrepen door Trump. Met name de forse belastingverlagingen, in combinatie met de fiscale stimulans, doet menig beleggershart luider kloppen. En het moet gezegd, Trump windt er in ieder geval geen doekjes om, en vliegt er met volle kracht in. Nooit eerder zagen we een nieuwe Amerikaanse president zoveel ‘executive orders’ ondertekenen direct na de intrede in het Witte Huis.
Het plaatje oogt indrukwekkend, maar of de feitelijk uitwerking ook dermate kordaat zal verlopen, daar heeft niet iedereen vertrouwen in. We weten dat iedereen inmiddels positief aankijkt tegen de maatregelen van Trump, van Wall Street tot Main Street. Maar de ‘insiders’ van de betrokken bedrijven, die uiteindelijk echt gaan profiteren van dit nieuwe beleid, hebben overduidelijk gemengde gevoelens. Voor de volledigheid, ‘insiders’ zijn directie en/of kaderleden, managers, voorzitters, adviseurs, … iedereen die beschikt over bedrijfsgevoelige informatie van een beursgenoteerde onderneming.
Hun commentaren in de media liegen er niet om: ze verwelkomen allemaal de nieuwe fiscale maatregelen. Maar dat zijn slechts woorden. De daden van deze insiders laten immers iets compleet anders zien. Op de volgende grafiek, afkomstig van beursblad Barron’s, samengesteld met data van Thomson Reuters, is duidelijk te zien dat de insiders massaal momenteel hun aandelen verkopen. De ratio van kopers versus verkopers schiet daardoor de hoogte in.
In principe hoef je niet zo zwaar te tillen aan insiderverkopen. Immers, bedrijfsleiders kunnen voor meerdere redenen verkopen. Maar daar is slechts één uitzondering op: als ze allemaal tegelijk verkopen, zoals nu het geval is. Dit is een duidelijk teken van wantrouwen ten opzichte van de huidige waardering van het betreffende aandeel, en zelfs de beurs in brede zin.
Insiders hebben zonder meer hun twijfels over de (nabije) toekomst, onder president Trump. Op zich niet zo een gek idee, want een nieuw overheidsbeleid is per definitie een onzeker gegeven, vooral in het geval van Trump. De jongste orders die hij ondertekende, zorgden al voor de nodige turbulentie in de maatschappij, en dat is nooit positief voor de economie. We denken dat we in dat opzicht nog niet het laatste hebben gezien van Trump, maar zetten ons schrap voor meer onheilspellende maatregelen van deze nieuwe president. We vrezen dat met name de aanpassingen of schrappingen van internationale handelsakkoorden weleens een erg dure rekening kan gaan worden voor de gemeenschap, zowel in de VS als ver daarbuiten.
Die onzekere toekomst wordt vandaag op geen enkele wijze verdisconteerd in de koersen. Als we op de beurs mogen afgaan, dan licht enkel ‘rozengeur en maneschijn’ in het verschiet. Helaas is dit plaatje ver verwijderd van de realiteit. We vermoeden dat beleggers weleens hard van hun roze wolk kunnen afvallen, als de beursrally op deze manier blijft voortduren. Uiteraard weten we dat de beurzen langer irrationeel kunnen blijven handelen, dan iedereen aanvankelijk verwacht. Maar het besef komt er uiteindelijk altijd. En hoe langer het duurt, hoe groter de uiteindelijke klap. We vermoeden dat het gevoel van urgentie ditmaal sneller terug zal keren naar de beursvloer. We adviseren een terughoudende opstelling voor aandelen: zorg voor een riante cashpositie, zodat u straks kan inspelen op de kansen die ontstaan uit een potentiële correctie.
De kust is wat ons betreft niet veilig op dit ogenblik.