Vorige week schreef ik over het gedoe in Den Haag met het belastingplan van het kabinet, dat toen nog niet bekend was: “raar en rommelig”. Dat VVD en PvdA het plan niet openbaar wilden maken was helemaal onnozel, omdat er natuurlijk gelekt zou worden. Mijn stukje was nauwelijks gepubliceerd of de plannen werden gelekt. De spindokters deden hun werk. Alles kwam naar buiten, zodat de brief die het kabinet eind vorige week liet uitgaan, nergens de kranten haalde. Oud nieuws immers. Die spindokters wilden ook slim zijn. Ze kregen nogal wat journalisten zo ver dat die schreven dat het kabinet een knap staaltje politiek werk geleverd had. “Oppositie in de tang door politieke boerenslimheid”, werd er zelfs gekopt.
Nu woon ik in Friesland en ken veel boeren, maar die zijn ècht slim. Het werk van de schoffelaars op het Binnenhof was van een wel heel doorzichtige leepheid. Ik zal dat even kort proberen uit te leggen.
Het plan bestaat uit drie delen. Er komt een belastingverlaging van zo’n 5 miljard; de BTW gaat fors omhoog, ook voor 5 miljard; en het Rijk wil de gemeenten voor weer zo’n 5 miljard gaan korten en die gemeenten de kans geven hun inwoners voor eenzelfde bedrag extra te gaan belasten. Van dit laatste planonderdeel zal niets terecht komen. Heel ingewikkeld, ingrijpende wetswijzigingen en zouden de gemeenten wel zin hebben hun burgers nog meer geld uit de zak te kloppen?
Het eerste deel van het belastingplan – die verlaging van de belastingen met 5 miljard – komt er wel. Wie zou daar tegen zijn? Hoogstens kun je zeggen dat dit een klein bedrag is, want burgers en bedrijfsleven zijn door dit kabinet tot nu toe met forse lastenverzwaringen opgezadeld.
Nu het tweede part: de BTW-verhoging. Hier hebben VVD en PvdA bedacht dat het prettig zou zijn de oppositie binnenskamers eraan te committeren. In ruil natuurlijk voor wat tegemoetkomingen: hier en daar wat verzachting, wat vergroening, wat nivellering, en nog zo wat.
Ik zou maar uitkijken, is mijn advies. De voorzitter van MKB-Nederland, een rustige en evenwichtige man, is in een van hem ongekende woede ontstoken. De horeca, de uitgevers, concerten, theater, musea, de winkeliers, de kappers, zullen zich – begrijpelijk vanuit hun belang gezien – gaan roeren.
Eén kleine duik in het verleden ter illustratie: 50 jaar geleden stelde de toenmalige minister van Financiën Vondeling, voor de belasting op schoenreparaties te verhogen. Dat bekwam hem slecht! Hoon was zijn deel.
Zijn pientere partijgenoot Vermeend, oud-staatssecretaris van Financiën , zei jongstleden zaterdag in de Volkskrant: “Nooit aan de BTW morrelen. Nooit”. Hij is een ervaringsdeskundige. De nieuwe leider van GroenLinks heeft het inmiddels begrepen. Hij zei zondag tegen de afschaffing van het lage BTW-tarief te zijn. Ik wens de onderhandelaars in een achterkamer op Financiën dus veel wijsheid en sterkte. Vooral uitkijken!
Nu de twee regeringspartijen toch met een paar oppositiepartijen gaan zitten overleggen, laat ze dan iets doen voor de ouderen. Voor hen zit niets in het nieuwe belastingplan. Dat is toch wel heel dom.