Als beursanalist is onze mailbox een goede indicator voor het heersende sentiment en de acties die erop volgen. Helaas belooft dit niet veel goeds.
2017 begon met een knal, ook voor beleggers. De beurs schoot uit de startblokken, met winsten die al meteen opliepen tot 3%. De markt zet hiermee de trend door van eind 2016, toen beleggers totaal onverwacht in hun nopjes raakten met de verkiezingsoverwinning van Donald J. Trump. Zijn aangekondigde investeringen, met onder meer een infrastructuurprogramma ter waarde van 1 biljoen dollar, klonk economen en analisten als muziek in de oren. En laat ons meteen helder zijn: ook wij denken dat dergelijke ingrepen voor een economische boost kunnen zorgen. Maar wellicht neemt de markt nu wat te veel voorsprong op die verkiezingsbelofte.
Dit valt niet enkel af te leiden uit de indrukwekkende koersrendementen sinds de Trumpzege – met ruim 10% voor de Amerikaanse 500 index, en winsten van 5% en meer op de Europese beurzen – maar ook aan het sentiment onder beleggers. Vóór de presidentsverkiezingen was het beursklimaat nog erg terughoudend, en in sommige gevallen zelfs ronduit negatief. Vandaag is het tegenovergestelde aan de orde: beleggers zien het weer helemaal zitten. De recente metingen van de American Association of Individual Investors, kortweg AAII, liegen er niet om. Het percentage ‘bulls’ (positieve beleggers) gaat richting 50%, terwijl het aantal ‘bears’ (negatieve beleggers) wegzakt naar 25%. Dit zijn telkens de uitersten voor beide metingen.
Ook andere sentimentsindicatoren wijzen in de richting van een opgewekte bende op de beurs. Onze eigen mailbox spreekt boekdelen. Als beursanalist ontvang je dagelijks heel wat geluiden uit de markt, van professionals tot particuliere beleggers. Hun commentaren zijn al vaker een weerspiegeling geweest voor het heersende sentiment in de markt. Maar wat nog belangrijker is: vaak vormen ze ook een perfecte contra-indicator, voor de aanstaande richting van de beurs. Enkele maanden geleden kregen we vooral reacties van angst of paniek, tegenwoordig zijn het vaak pocherige reacties. Een beetje als gorilla’s op de rots. Die stoere houding voorspelde vaker niet veel goeds voor de markten, op korte termijn.
Als beleggers zich onoverwinnelijk beginnen te voelen, dringt een correctie zich meestal op. Want Trump mag dan wel de hemel op aarde beloven inzake economische voorspoed, het roepen en het doen zijn nog twee totaal verschillende dingen. En vooralsnog valt er weinig om over te juichen in Amerika, met een economie die aanmoddert en een inflatie die ondermaats blijft. Hemel en aarde moet nog verzet worden door de president-in-wording, vooraleer de hoge verwachtingen van de beurs worden ingelost. En we weten allemaal: hoge verwachtingen eindigen meestal in een teleurstelling.
Als actieve belegger doe je er daarom goed aan om momenteel niet alle eieren in het beursmandje te leggen. Als iedereen denkt dat ‘het allemaal wel goed komt’, dan zitten de meeste beleggers al in de aandelen. Dat verklaart in grote mate ook de enorme versnelling van de koersstijgingen in de afgelopen weken. Niemand wil deze rally nog missen. Deze kuddementaliteit betekent veel risico (hogere waarderingen) voor weinig rendement (lagere instroom). Het zou ons alvast niets verbazen als de koersen in de komende weken stagneren, en zelfs draaien. Een terugkeer naar het gemiddelde trendlijn dringt zich op, waardoor een beurscorrectie van 5 tot 10 procent zeker tot de mogelijkheden behoort.
Voor de helderheid, dit zou een positieve ontwikkeling zijn, want zo gaat er wat ‘lucht’ uit de beurs, en kunnen we vanaf een solidere basis de stijging hervatten. Zorg vandaag dat u wat cashreserves aan de kant heeft om in te spelen op correcties. Ook is het aangewezen om een deel in activa te beleggen die niet rechtstreeks correleren met de aandelenmarkten, zoals grondstoffen of edelmetalen. Een gewaarschuwd belegger is er twee waard!