Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Alexander Pechtold

14-09-2018 07:38

Pre-order nu Red Dead Redemption 2

Meneer Pechtold,

Klopt het dat de advocaat die u inschakelde om te voorkomen dat Privé en De Telegraaf de berichten die u uitwisselde met uw ex-vriendin Anne Lok gaan publiceren Kurt Stöpetie is?

Da’s interessant.

Stöpetie houdt zich bij het advocatenkantoor Brinkhof voornamelijk bezig met merkenrecht, reclamerecht en commerciële conflicten. Dat lijkt dus niet bepaald de man die u moet hebben om media onder druk te zetten om van voorgenomen publicaties af te zien. Uw zaak gaat niet over een beeldmerk op een sweater van H&M, de vorm van het drinkzakje van CapriSun of een brochure over onderwaterverlichting van Watervision. Uw zaak gaat over een ongelijkwaardige relatie binnen een politieke partij (u pikte haar op tijdens een D66-congres), een politicus van uw statuur onwaardige uitspraken en gedragingen en een al dan niet onder psychische druk door u afgedwongen abortus. Niet bepaald een commercieel conflict.

Maar de naam Stöpetie did ring a bell.

En toen wist ik het weer.

De Demmink-zaak.

Toen, in 2003, werkte Kurt Stöpetie nog bij het veel grotere advocatenkantoor Stibbe en trad hij namens het weekblad Panorama (en de GayKrant) op.

Niet in de rechtbank, want Stöpetie voorkwám juist een rechtszaak. Door samen met Demmink en diens advocaat Harro Knijff een deal te sluiten, waarin het niet om de waarheid ging, maar om het voorkomen van een rechtszaak.

Op 1 november 2014 schreven Elsbeth Stoker en Toine Heijmans daarover in de Volkskrant het volgende:

“Demmink en zijn advocaat Haro Knijff eisen rectificatie. Het leidt uiteindelijk tot een overeenkomst. Op vrijdag 31 oktober schrijft de door Sanoma ingehuurde advocaat Kurt Stöpetie een e-mail aan Henk Krol en Frank Hitzert – onderwerp: ‘topambtenaar’. ‘Beste Henk en Frank. Zoals het er nu naar uit ziet komen Panorama en Gay Krant er goed vanaf (zonder claims of procedures).’

Er is een ‘mondeling herenakkoord’. Of ze zich daar strikt aan willen houden. Volgens het herenakkoord drukken beide bladen een hoofdredactioneel commentaar af dat de goedkeuring heeft van Demmink. De advocaatkosten van Demmink worden vergoed; nieuwe publicaties mogen alleen na overleg met hem; meewerken aan publiciteit is verboden en alle journalisten die zich bij Krol en Hitzert melden, moeten te horen krijgen dat ‘voor jullie dit boek is gesloten’. Wel mogen ze zeggen dat er ‘nieuwe bronnen’ zijn opgedoken die ‘de ambtenaar lijken vrij te pleiten’. 

Die bronnen zijn er niet. Maar Panorama-hoofdredacteur Hitzert is realistisch: een rechtszaak zullen ze verliezen. Hij is hoofdredacteur van een blad dat de randen opzoekt van wat journalistiek en maatschappelijk verantwoord wordt gevonden (en daar soms overheen gaat) maar voelt zich ook bewaker van de belangen van een op winst gericht uitgeversbedrijf.

Hij besluit samen met Krol tot damage control, ook al geven ze daarmee het verhaal over Demmink op. ‘Wij moeten concluderen dat onze oorspronkelijke bronnen (…) onbetrouwbaar zijn gebleken’, staat in het hoofdredactioneel commentaar.

GayKrant-hoofdredacteur Henk Krol gaat akkoord. Panorama-verslaggever Fred de Brouwer – die dit voorjaar overleed – niet. Hij is kwaad: zijn journalistieke werk wordt in diskrediet gebracht. Hij blijft zoeken naar bewijzen, uit overtuiging ook dat Krol en Hitzert hebben getekend om te voorkomen dat ze persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.”

Die deal die Stöpetie namens Panorama en de GayKrant met Demmink en diens advocaat maakte, was dus maar op één ding gericht: damage control. De hoofdredacteuren moesten zelfs liegen over nieuwe bronnen, hun bestaande bronnen in diskrediet brengen én voortaan overleggen met Demmink over nieuwe publicaties over Demmink.

Toen, in 2003, stond Stöpetie aan de kant van de publicerende media. Toen vond hij ‘een deal’ blijkbaar al belangrijker dan waarheidsvinding. Nu, in 2018, staat Stöpetie (als mijn informatie klopt) tegenover de publicerende media. En ook nu zal hij ‘een deal’ belangrijker vinden dan waarheidsvinding.

Het verklaart waarom uw ex, Anne Lok, halsstarrig blijft volhouden dat ze helemaal geen interview heeft gegeven aan verslaggever Harrie Nijen Twilhaar en dat ze helemaal niet heeft geposeerd voor fotograaf Ferry de Kok. Terwijl iedereen met enige media-ervaring weet dat ze daarover liegt dat ze barst. Het verklaart waarom uw ex een interview bij RTL Late Night gaf waarin ze vooral zei dat ze niets wilde zeggen. Het verklaart waarom Privé en De Telegraaf WhatsApp- en sms-verkeer tussen uw ex en u vooralsnog niet openbaar maken.

U heeft namelijk geen eenvoudige merkenrechtadvocaat op uw zaak gezet, maar een geslepen media-advocaat uit zijn winterslaap gewekt. Eentje die als geen ander weet hoe media (en particulieren!) onder druk moeten worden gezet, zodat ze bereid zijn ter voorkoming van vette schadeclaims desnoods de waarheid een beetje geweld aan te doen.

Slim.

Al denk ik ook meteen: maar als u niks verkeerd deed en Anne Lok alleen maar een rancuneuze ex is, is zoveel juridisch geweld toch helemaal niet nodig?

Groet,

JanD

PS. Fred de Brouwer ‘overleed’ dat voorjaar van 2014 trouwens niet zomaar. Hij reed ergens in Thailand op zijn scooter toen hij werd doodgereden door een automobilist die vluchtte en nooit gepakt is. Dat gebeurde drie dagen voor hij naar Nederland zou komen om met de redactie van een late night talkshow verder te praten over de Demmink-affaire. Puur toeval natuurlijk.

UPDATE Zo zien die deals tussen advocaten over de rug van onwetende mediaconsumenten er dus uit.

UPDATE 2 Aha, Kurt Stöpetie werkte ook voor Willem-Alexander en Máxima. Benieuwd hoe u zo’n dure jongen kunt betalen, meneer Pechtold. De partijkas?

Films en seriesFilms en series