De Londense burgemeester Boris Johnson haalde donderdag hard uit naar “ene” Mitt Romney die op dit moment in Londen is voor de opening van de Olympische Spelen. “There are some people coming from around the world who don’t yet know if we are ready,” schreeuwde Johnson het publiek van 60.000 man toe. “There’s a guy called Mitt Romney who wants to know whether we are ready. Are we ready?” Het publiek klapte vervolgens massaal.
Romney had tijdens een Amerikaans tv-interview gezegd dat het “verontrustend” is dat de voorbereidingen voor de Spelen nog niet zijn afgerond. Tien jaar geleden gaf hij leiding aan de succesvolle Olympische Spelen in Salt Lake City. De gewraakte opmerking werd in Amerika niet eens uitgezonden omdat het niet als nieuwswaardig werd gezien. Maar toen deze toch aan het licht kwam, werd het breed uitgemeten in de Britse pers.
Niet alleen Johnson voorzag de Republikeinse presidentskandidaat van kritiek, ook minister-president David Cameron. Cameron merkte fijntjes op: “it’s easier if you hold an Olympic Games in the middle of nowhere.” (Een opmerking die de burgemeester van Salt Lake City overigens weer in het verkeerde keelgat is geschoten.)
Romney is in Groot Brittannië om te laten zien aan de Amerikaanse kiezer dat hij presidentieel is en de klappen van de zweep kent als het aankomt op internationale diplomatiek. Dit dreigde faliekant te mislukken en daarom stelde Romney zijn opmerkingen bij later op de dag. “What I see shows imagination and forethought and a lot of organization and I expect the games to be highly successful,” zei Romney.
Tot overmaat van ramp voor Romney maakte hij volgens de Britse pers daarna meteen weer een blunder. Hij sprak openlijk over een gesprek met de leider van de Britse geheime dienst, MI6 (inderdaad, de club van James Bond). Formeel had Romney echter helemaal geen afspraak met hem en Britse etiketten dicteren dat je niet over afspraken met MI6 spreekt. Volgens de hoofdredacteur van de Daily Mail wordt er in Whitehall laatdunkend gesproken over Romney. “Worse than Sarah Palin,” citeert hij anonieme politici.
Politici in Washington naderen akkoord om shutdown te voorkomen
In Washington gaat het debat over de financiën van de federale overheid ondertussen door. Als er eind september geen begroting ligt die is aangenomen door beide kamers van het Congres en die ondertekend is door de president, zou de federale overheid zonder geld komen te zitten en zou een zogenaamde government shutdown een feit zijn. In een zeldzame vlaag van partij-overstijgend pragmatisme lijken Republikeinse en Democratische leiders in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat echter nu al tot een overeenkomst te komen die financiering tot en met maart 2013 mogelijk moet maken. Het kan iets te maken hebben met de aanstaande verkiezingen, waarbij niemand ervan beschuldigd wil worden een government shutdown veroorzaakt te hebben, maar het is hoe dan ook jaren geleden dat de beide partijen zo snel tot een compromis kwamen.
Terroristen bij de overheid, deel 2
Vorige week werd Michele Bachmann vanuit haar eigen partij stevig aangepast vanwege haar aanvallen op de vermeende banden van enkele Islamitische ambtenaren met de Muslim Brotherhood. Daarmee leek die discussie, waarin Hillary Clinton’s medewerker Huma Abedin de grootste naam was, klaar. Maar niet dus. Een van de andere Republikeinen die de brieven van Bachmann ondertekende, Afgevaardigde Gohmert uit Texas roept de media op om de banden van Moslims in de overheid met Islamisten te onderzoeken nu justitie het niet wil doen. Vorige week haalde hij het nieuws ook al door te zeggen dat de schietpatij in Aurora nooit zo’n bloedbad was geworden als meer mensen een wapen bij zich zouden hebben.
Kort nieuws
Met Adriaan Andringa
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.