Thierry biedt me “mijn stoel” aan vooraan in de zaal. Dan kan hij het publiek erop wijzen dat ik er ben en me vragen even te gaan staan. Ik ben “lid voor het leven” van het Forum voor Democratie, roept Thierry uit. Ik zwaai naar de mensen. Een licht boe-geroep stijgt op.
Het is woensdagavond aan de Amsterdamse Herengracht. Het is weer tijd voor de wekelijkse borrellezing van het Forum voor Democratie. Thierry vertelt ons over het business model van het Forum. Er lijkt steeds meer over te zijn nagedacht. Komend jaar komen er colleges over allerlei thema’s. Het zijn er zoveel dat uw verslaggever ze niet allemaal achter elkaar kan noteren. Thierry verzekert ons dat het allemaal heel erg interessant wordt.
Dan is het tijd voor de belangrijkste mededeling: we kunnen “vriend van de democratie” worden door 150 euro te schenken aan het Forum. In ruil daarvoor mogen we gratis aanschuiven bij alle activiteiten. Het gaat om een tijdelijke aanbieding want vanaf 1 januari kost het 250 euro. Omdat er nu nog geen vrienden zijn – of niet voldoende – gaat de pet rond. Iedereen doneert vijf euro voor de vele wijn en hapjes die worden uitgeserveerd.
Edin Mujagic vertelt vandaag over de euro. Hij maakt een vergelijking tussen landen die de euro wel en niet hebben ingevoerd en constateert dat er landen zijn buiten de euro die het beter doen dan de eurolanden, maar dat er ook niet-eurolanden zijn die het slechter doen. De conclusie laat zich raden: landen als Denemarken en Zweden – die de euro niet hebben – kunnen zelf beleid voeren en hoeven hun eigen munt niet te redden. Zij zijn om die reden beter af, al blijkt dat niet direct uit de gepresenteerde cijfers.
Er ontstaat wat discussie met de zaal. Thierry roept dat ik niets van dit onderwerp begrijp.
Een paar minuten later staat Thierry naast me. Hij aait me over mijn wang. We omhelzen elkaar een beetje. Thierry vraagt of ik nieuwe parfum heb. Dat heb ik niet, maar kennelijk stonden Thierry en ik nog nooit zo dichtbij elkaar.
De discussie gaat verder over het punt dat “de mainstream media” Edins verhaal over de euro nooit vertellen. Ik heb zelf juist de indruk dat dit verhaal heel vaak wordt verteld want inmiddels begrijp ik het prima, al gelooft Thierry er niets van. Bij het Forum voor Democratie moet men toch dit verwijt blijven herhalen om de underdogpositie te kunnen behouden. Een jongen wijst naar me en zegt dat hij blij is dat ik er ben. Kennelijk wordt dit euroverhaal nu eindelijk eens opgeschreven door de mainstream media.
Dan gaan we borrelen. Thierry prikt in mijn buik en zegt dat we samen naar de sportschool moeten gaan. Een minuut later gaat hij toch liever met zijn stagiairs, lijkt het. Een half uurtje later vertrekt hij. Ik zoen Thierry uitgebreid op zijn wangen. Ik maan hem mij echt te zoenen en niet alleen maar in de lucht. Bij de derde kus wordt het hem te veel. Het kerstsprookje is uit.
Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.