Buitenlandse termen zijn een bedreiging

18-03-2013 22:20

Zaterdagavond werd het station van Utrecht urenlang ontruimd vanwege een vergeten doos met bagage. De politie besloot alarm te slaan wegens  ‘buitenlandse opschriften’. Het bleek loos alarm. Die betreffende medewerker heeft het mijns inziens nog kalm afgehandeld. Ik hou bij de woorden ‘kebab’ of ‘commercial’ mijn telefoon al angstig in de aanslag (no pun intended). Al die buitenlandse teksten tegenwoordig. Wat is er mis met het Nederlands?

Heden ten dage is het dikwijls uit de mode om correct algemeen beschaafd Nederlands te spreken. Dat is immers niet hoe men rouleert op de openbare weg. Maar daar zit ik dan, met mijn blackberry en mijn swag. In een grillroom, naast een manager. Mijn driedelige Van Dale, die overigens nog maar net in mijn handtas past, biedt geen uitkomst. Ik ben bang.

Nasynchronisatie

Het hele multiculti-gebeuren is volledig doorgeslagen. In moderne, ontwikkelde vakantielanden als Spanje, Duitsland en Rusland nasynchroniseren ze nog gewoon alle films en series. Daar gaat geen greintje cultuur verloren. De taal blijft intact en een cruciaal stukje nationaliteit blijft gewaarborgd. Een logisch gevolg daarvan is: geen bedreiging vanuit andere culturen.

Het incident op Utrecht Centraal staat niet op zichzelf. Het laat zien hoe de Nederlandse burger zich niet langer veilig voelt binnen het eigen dorp/stad. Het onbekende laat zich zien in de vorm van een verdacht pakketje. Natuurlijk komt daar de politie bij. Natuurlijk moet dat station op zaterdagavond urenlang ontruimd worden. Een pakketje met een Nederlands opschrift breng je tenslotte gewoon naar de gevonden voorwerpen.

Biefstukhuis

De inburgeringscursus en de vereiste taalcursus zijn bij lange na niet genoeg. Er moet een halt komen op buitenlandse termen. De Spaanse tapasrestaurants moeten weer gewoon ‘Kleine Malle Hapjes’ gaan heten. Een grillroom is een braadruimte. Een steakhouse is een biefstukhuis.

De buitenlandse termen vormen duidelijk letterlijk een bedreiging voor de Nederlandse samenleving. Kennis van andere culturen en talen kost sowieso miljarden euro’s en misschien wel járen om te realiseren. Dat moeten we niet willen, zeker niet in deze tijden van crisis. Spreek je moerstaal. Maar niet als je uit het buitenland komt.