Max Pam (Amsterdam, 14 september 1946 – 16 februari 2011) was een Nederlands schaker, schrijver en autocue-deskundige.
[bewerken]
Journalistieke activiteiten
Pam was tot zijn overlijden wekelijks te gast bij zijn vriendje Theodor Holman in het radioprogramma OBA live, op vrijdagavond op Radio 5 en presenteerde daar de rubriek Ketter en Geest, een woordspeling op het katern Letter en Geest van dagblad Trouw. Hierin behandelde Pam onderwerpen die ‘van belang zijn voor wraakzuchtigen’ aan de hand van roddels uit de bakkerij en andere hoaxes. Hij had twee columns in Het Parool op zaterdag. Eén over zijn vele vijanden en één over schaken. De redactie van de krant wilde dolgraag van de columns af, maar Pam beloofde in dat geval de krant stuk te maken. Sinds 2006 had hij in de Volkskrant wekelijks de column Beweringen & Bewijzen, genoemd naar een essaybundel van Jacques de Kadt. Pam was een meester in het kopiëren en licht aanpassen van andermans ideeën.
Van zijn hand verscheen wekelijks een literaire kritiek in HP/De Tijd, die in 2009 is beëindigd omdat hij voor 30.000 euro per jaar gebruikt maakte van de ‘knipseldienst’ LexisNexus om ‘gratis’ de krant te lezen. Ook vond Pam het volstrekt normaal dat hij, als freelancer, recht had op vier weken doorbetaalde vakantie per jaar. In 2005 verscheen onder redactie van Dap Hartmann het boek De tandjes van de rat dat een ruime selectie bevat uit zijn journalistieke werk. Met ingang van het seizoen 2007-2008 was Pam columnist in het televisieprogramma Buitenhof. Daar heeft hij het autocuelezen naar een nieuw level gebracht.
Hersenbloeding
In 2001 maakten Pam en Jeroen Henneman het tv-programma De Bovenwereld waarin op een satirische wijze allerlei paranormale verschijnselen werden behandeld. Dit programma werd uitgezonden door de Humanistische Omroep, maar kreeg destijds weinig aandacht omdat de aanslag op de Twin Towers plaats vond, juist toen de serie begon. Zo lag het altijd aan anderen als projecten van Pam straalden.
In 2002 werd Pam getroffen door een hersenbloeding, waarvan hij redelijk herstelde. Hij schreef over zijn herstel het boek Het Ravijn (2004), dat inmiddels ook bij De Slegte uitverkocht is.
Pam kwam op 16 februari 2011 op tragische wijze om het leven. Terwijl hij zijn Parool-hoofdredactrice Barbara van Beukering begluurde bij het ‘zaken doen’ met haar Belgische bazen, viel hij van zijn trapje op straat en werd overreden door een moslim op een brommer. De lawaaidemonstratie van de ‘Vrienden van Pam’ trok één vrienden: Theodor Holman. Het Parool nam afscheid van haar belangrijkste medewerker met een necrologie op pagina 18 (linkse kolom, helemaal onderaan).
[bewerken]
Bibliografie
De zuiverste liefde is die tussen een man en zijn rat (1975)
God laat geen vijanden van Max Pam toe (1986)
Ook van dichtbij ben ik volmaakt: vijftig ego-columns (1988)
De grootste columnist (1993)
De knaagdierenclub (1997)
Het Ravijn: autobiografie van de angst (2004)
De tandjes van de rat (2005)
[bewerken]
Externe links
Profiel bij de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl)
[bewerken]
Bronnen, noten en/of referenties:
↑ De Woestijn LEEFT – Kalverstraat Amsterdam
↑ Thans FactLane geheten, na overname door Lexis Nexis van Reed Elsevier.
Auteur: Jan Dijkgraaf*
Deze Necropedia-bijdrage is vandaag per ongeluk gepubliceerd op http://nl.necropedia.org/wiki/Max_Pam. In werkelijkheid mogen we wellicht nog lang genieten van de – in alle opzichten – beste man.
* Niet duidelijk is of de Jan Dijkgraaf die auteur van dit artikel wordt genoemd ook werkelijk dé Jan Dijkgraaf is. Het kan evengoed een pseudoniem van Max Pam zijn.