Toen de Rooms-katholieke kerk in de middeleeuwen op zwart zaad kwam te zitten, moesten er manieren worden gevonden om de kaspositie te verbeteren. Uiteindelijk kwam de Roomse kerk met een geniaal plan: de aflaat. De aflaat was een soort van wildcard om in de hemel te komen, een ‘u hoeft niet naar de gevangenis’ oftewel een ‘uw zonden zijn u vergeven’. Dit fenomeen bracht flink wat geld in het laatje want de zondaar, en dat was volgens de Heilige Stoel zo’n beetje iedereen, moest voor zijn aflaat naar rato betalen. De aflaat vond in heel Europa gretig aftrek en arm en zeker ook rijken waren verzekerd van een plaats naast Petrus. Het aflaatsysteem heeft ons nooit meer verlaten. In de Roomse kerk kan men nog steeds naar de biechtstoel en deze aflaat kost dan een vrijwillige donatie of een paar ‘kruuskens’ of heilige Maria’s.
Compensatie
In de moderne wereld wordt de aflaat ‘compensatie’ genoemd en daar wordt ook ruimhartig gebruik van gemaakt, zeker als wij de CO2-zonde bedrijven. Zo wordt, ten behoeve van de nieuwe religie gepropageerd door de nieuwe Milieu-kerk, ons het geld uit de zakken geklopt waarbij ik graag aanteken dat wij via subsidie deze dogmapredikers al van veel geld voorzien.
In Zeeland voltrekt zich al enige tijd een prachtige aflaatgotspe. In dit geval gaat het niet over de CO2-zonde, het gaat om de vereffening van natuurschade. In het kort zit het zo: de Vlamingen willen al jaren een betere toegang tot de Antwerpse haven. De scheepvaartroute naar Antwerpen loopt via de in Nederland gelegen Westerschelde. Nederland heeft, na jaren van traineren, eindelijk toegestemd in het uitdiepen van de Westerschelde zodat ook de grootste schepen eindelijk de haven van Antwerpen kunnen aandoen. Het uitdiepen van de Westerschelde vernietigt natuurlijk het onderwaterleven en ter compensatie moet alles wat boven water leeft onder water worden gezet. Ziedaar de Zeeuwse Hedwigepolder. Met moeite proberen mijn gedachten zich om dit idiote hersenspinsel der milieupredikers te kronkelen: ik worstel maar kom niet boven, vrij naar de Zeeuwse wapenspreuk Luctor et Emergo.
Voeten droog
Het huidige Kabinet zal zich, naar ik aanneem, verzetten tegen deze aflaatregeling. Als deze aflaat niet wordt uitgevoerd komt er ook geen uitdieping van de Westerschelde. Dit zal de Vlamingen ernstig grieven maar voor Nederland zitten er mooie winkansen aan. Rotterdam behoudt zijn positie als dominante haven en de Zeeuwen houden de voeten droog.
Ik zie nog een groot voordeel: het blijkt dus dat ik zelf mijn vermeende milieuschade kan compenseren. Ik verwacht binnenkort een vliegreis te maken en ter compensatie heb ik mijn tuin alvast onder water gezet. Ik ga voor dat plaatsje naast Petrus en heb daar graag natte voeten voor over.
Harry Haas houdt van mosselen en oude vliegtuigen.