De premier belde gisteren met aankomend president Trump. Ik las zijn Facebookbericht daarover. Ik vraag me af of iets in dit gesprek Trump aan het denken heeft gebracht. Die boodschap had anders gekund. Bijvoorbeeld zo:
Geachte heer Trump, dear Donald.
Het ambt van president van de Verenigde Staten is eervol en eenzaam. U wordt het gezicht van de machtigste democratie ter wereld. U vertegenwoordigt een land dat vrijheid, democratie en de gelijkwaardigheid van alle mensen in haar vaandel heeft geschreven.
“The land of the free. The home of the brave.” Zo staat het in uw volkslied. Woorden met moreel gezag, die hun glans krijgen door het streven die idealen dichterbij te brengen. Met uw macht komt verantwoordelijkheid. U staat op de schouders van reuzen. Van de founding fathers. Van Lincoln, die zijn land van burgeroorlog naar eenheid leidde. Van Roosevelt, die streed voor gelijke kansen. Van Eisenhower die het leger naar Little Rock stuurde om Afro-Amerikaanse kinderen te beschermen die naar school wilden. En van uw voorganger Obama, die als geen ander de American dream belichaamde.
Meneer Trump, als het gaat om vrijheid en vooruitgang delen wij onze geschiedenis. Onze grondwetten zijn de oudste ter wereld. De kernwaarden komen sterk overeen: All men are created equal.
Laten wij beiden trots zijn op onze vrijdenkers, trots op openheid en tolerantie. Of zoals ze het in uw land noemen: Dutch tolerance. En daar ben ik weer trots op. U mag van mij als Nederlander én Europeaan verwachten dat een bondgenootschap geen eenrichtingsverkeer is. Zoals ik u zal aanspreken op uw grote verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie. Als u voor onze gedeelde waarden staat en ons een handreiking doet, dan vindt u in ons een trouwe bondgenoot.
Dan kunnen wij samen een voorbeeld blijven van hoop en kansen voor de rest van de wereld.