Column

De farmaceutisch versterkte hersenspoeling bij Tabaknee

09-05-2013 12:31

Als de rook om je hoofd is verdwenen, een eind 60 jaren song, is door Tabaknee weer een actuele tekst geworden. Nog niet eerder is er zo veel rook in de ogen van de maatschappij en de politiek gestrooid, als bij de lancering van Tabaknee, immers de leden van deze zelfbedachte carnavalsclub wanen zich onaantastbaar in hun strijd tegen het aloude kwaad, namelijk tabak.

Gesponsord door Novartis en Pfizer?

Ter verduidelijking; de anti-rook organisatie van de longdames Wanda de Kanter (52) en Pauline Dekker (51) en de hoogbejaarde professor Frits van Dam worden onder meer van geld voorzien -genaamd prijzengeld – van Novartis en Pfizer. Dit zijn farmaceuten die er belang bij hebben om anti-rook medicijnen te verkopen. Prijzengeld is een mooi woord voor sponsoring en wellicht hebben de longdames ook  farmaceutische voorkeur bij voorschrijven, immers met prijzengeld en cadeautjes heeft de farmaceutische industrie zoveel invloed verworven dat de patiënt zich moet afvragen waarom de dokter een bepaald middel voorschrijft. Schrijft de (long) arts zijn recept uit op grond van een farmacotherapeutische afweging of is zijn keuze ingegeven door zijn verlangen snel de vereiste tien recepten te halen om een vulpen met ingegraveerde naam te ontvangen van de fabrikant? Dit verschijnsel raakt aan het vertrouwen van de patiënt in de dokter.

Het KWF doet ook mee

Ook het KWF doet een duit in het zakje. Volgens de jury krijgen Wanda de Kanter en Pauline Dekker de prijs (2012) ter waarde van 50.000 euro, vanwege hun vernieuwende aanpak voor de behandeling van tabaksverslaving en hun onvermoeibare strijd voor een rookvrij Nederland. Dit zijn overigens gelden die door hardwerkende vrijwilligers zijn opgehaald en nu deels worden gebruikt om anti rookorganisaties in het zadel te helpen en rechtszaken te voeren tegen hardwerkende horeca ondernemers om het tabak kwaad uit te roeien. Het is maar dat U weet hoe de hazen lopen in de wereld van het vreugdeloos moralisme van het KWF en aanverwante organisaties. Ook werd in november 2011 de alliantie rookvrij Nederland opgericht door o.a. KWF, waarbij ook de bekende farmaceut Pfizer zijn invloed doet gelden. Woordvoerder Rutgers van KWF vat het als volgt samen; als een bedrijf ons belang kan dienen, dan mag dat bedrijf een rol spelen. Dit ruikt toch op zijn minst naar ernstige belangenverstrengelingen.

Is de Gezondheidsraad onafhankelijk?

Ook de gezondheidsraad is besmet met anti tabak loyalisten, Els Borst heeft 2 petten op. De Gezondheidsraad hoort onafhankelijk te adviseren. Dat betekent dat de adviezen de stand van wetenschap over het voetlicht brengen, niet vertekend door belangen van mensen of organisaties. Transparantie over mogelijke belangen is daarom een belangrijk vereiste. Borst zit als adviseur in de Gezondheidsraad en ook in het comité van aanbeveling bij Rookpreventie Nederland, die  op haar beurt weer de site van Tabaknee beheert en voorziet van informatie. Wij vragen ons in gemoede af, hoe onafhankelijk dit toch allemaal is.

De feiten zijn simpel. Veel medisch onderzoek wordt betaald door de industrie. Die industrie wil pillen of apparaten verkopen. De anti-rokersbeweging is dus niet langer bezig met het beschermen van de burgers, maar met het ondersteunen van verbiedgrage ambtenaren en het vervalsen van concurrentie ten voordele van de speciale belangen van de farmaceutische industrie.

En iedereen weet het: “Wie betaalt, bepaalt”.

Ton Wurtz is voorzitter van Stichting Rokers Belangen.