Marco van Ginkel verhuist naar Londen. Dat is qua welzijn nogal een vooruitgang als je, zoals Van Ginkel doet, vaak in het grauwe Arnhem vertoeft. En ook op sportief vlak zijn hem gouden bergen beloofd: speeltijd in het walhalla van de voetbalwereld, genaamd Premier League. José Mourinho heeft dat in een persoonlijk onderhoud aan de dynamische middenvelder toegezegd. Het is voor het eerst sinds het samenwerkingsverband tussen beide clubs dat een speler de route van Arnhem naar Londen aflegt, in plaats van omgekeerd.
In het Vitesse dat de afgelopen jaren een complete metamorfose onderging, is Marco van Ginkel één van de weinige spelers die de club zelf voortbracht. Natuurlijk, ook sterkhouders Janssen en Velthuizen werden teruggehaald. Andere jeugdexponenten als Pröpper en Hofs mochten zelden opdraven. Laatstgenoemde werd zelfs verhuurd aan WillemII. Zijn schoenen hangen inmiddels aan de wilg die zijn achtertuin siert.
Op zijn tiende jaar zette Van Ginkel zijn eerste stappen in het shirt van Vitesse, waarna hij in 2010 als A-junior zijn debuut maakte in de hoofdmacht. Aan zijn talent is zelden getwijfeld en waar een Oost-Europese zakenman hele vrachten nieuwe spelers binnenbracht, behield Van Ginkel zijn plekkie op het Arnhemse middenveld. Een groeiend aantal internationale scouts nestelde zich op de vaak mager bezette tribunes van het Gelredome. In hun boekje stond de naam van de pas 20-jarige Van Ginkel met rood omcirkeld.
De ontwikkeling van de middenvelder ontging ook Louis van Gaal niet. De bondscoach bezorgde Van Ginkel zijn haasje door hem een half uur te gunnen in een vriendschappelijk potje tegen onze Oosterburen. Daar bleef het voorlopig bij. Gedurende het EK -21 in Israël hield hij Feyenoords hoop in bange dagen Jordy Clasie uit de basiself en vormde hij de voorste pion in de sterkste linie van Oranje. Écht imponeren lukte hem niet.
En nu is daar de toptransfer. Waar Adam Maher na zijn eerste échte topseizoen kiest voor de weg der geleidelijkheid, maakt Van Ginkel nu al de stap naar Engeland. Een gewaagde keuze. Hoewel hem speelminuten in het vooruitzicht zijn gesteld, lijkt het een schier onmogelijke taak voor de man uit Amersfoort om een onomstreden basisplaats af te dwingen op Stamford Bridge. Slechts zo nu en dan minuten sprokkelen is niet goed voor zijn ontwikkeling én voor zijn toch al geringe kans op deelname aan het naderende WK in Brazilië.
Zijn bankrekening zal goed gevuld worden en het is al vaak bewezen dat goede voetballers altijd beter spelen met goede spelers om hen heen. Maar toch is de kans dat Van Ginkel langzamerhand verdwijnt in de anonimiteit van het profvoetbal ook aanwezig. Laat een op het oog zo nuchtere Hollandse jongen zich gek maken door een miljoenencontract of kan Van Ginkel daadwerkelijk het grote kwaliteitsverschil tussen Vitesse en Chelsea FC overbruggen?
De tijd zal het leren.