Column

De grote vraag is of Griekse schulden worden kwijtgescholden

17-08-2015 14:01

De Tweede Kamer komt woensdag speciaal terug van het zomerreces. Daartoe opgetrommeld door de PVV. Onderwerp van het komend spoeddebat: de deal die Europa vorige week met Griekenland heeft gesloten. Een miljardenpakket. Als de Grieken hun toezeggingen, op allerlei terreinen te hervormen, waarmaken, krijgen zij de komende drie jaar zo’n 86 miljard aan nieuwe leningen. De Europese ministers van Financiën hebben daar jongstleden vrijdag hun akkoord aan gegeven.

Het gestrekte been van Wilders

De reactie van de Nederlandse regering was instemmend. Minister Dijsselbloem noemde de sfeer tijdens de besprekingen positief en prees de Grieken voor hun professionaliteit. Ook premier Rutte sprak zijn tevredenheid uit, maar maakte de – begrijpelijke – kanttekening dat verdere maatregelen nodig zijn om het vertrouwen in Griekenland volledig te herstellen.

Dat zal hij tijdens het aanstaande Kamerdebat verder benadrukken omdat Wilders, met zijn scherpe neus voor wat er onder onze bevolking leeft, er met gestrekt been in zal gaan. Er gaan geruchten dat hij een motie van wantrouwen zal indienen. Of dat verstandig is, moet hij zelf weten. Een verworpen motie is ook niet alles. De Duitse Bondsdag komt eveneens begin deze week bijeen. Ook daar zeker scepsis. Meer dan 80 procent van de Duitsers denkt dat de Grieken zich niet aan hun beloftes en afspraken zullen houden. En ruim de helft van de Duitse kiezers is tegen nieuwe leningen aan Griekenland.

Krijgt Griekenland nog een kwijtschelding?

Twee weken geleden schreef ik hier over de onderhandelingen, die toen moesten beginnen, dat het verloop daarvan zou afhangen van de wederzijdse sfeer: “Is er vertrouwen, beter gezegd, wordt het verbroken vertrouwen hersteld?” Dat is gebeurd. Dat geeft hoop.

Maar de grote vraag blijft, ook na de gesloten deal: krijgt Griekenland nog een kwijtschelding van (een deel van) de uitstaande schulden? Dat punt blijft de komende maanden op tafel en zal steeds sterker gaan opspelen.

Duitse en Nederlandse belastingbetalers vrezen

Zeker zal dit cruciale punt ook deze week tijdens het Kamerdebat, hier èn in Duitsland, aan de orde worden gesteld. In NRC Handelsblad van dit weekend las ik: de Duitse en Nederlandse belastingbetalers vrezen dat zij naar hun centen kunnen fluiten. Minder huiselijk gezegd: het feit dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft laten weten dat het de Griekse schuld eigenlijk onhoudbaar vindt en een herstructurering en herschikking daarvan wil, spreekt boekdelen.

Zeker ook nu het IMF besloten heeft voorlopig buiten het nieuwe leningsprogram te blijven. Het debat in de Tweede Kamer wordt dus een voorproef voor de gedachtewisseling in de politiek later dit jaar. De woorden die onze regering deze week uitspreekt zullen dan nog eens op een goudschaal worden gewogen.

Denk aan de Griekse dichter Homerus en de ‘haag der tanden’.