Het denken en doen door de VVD lijkt aan een behoorlijke verandering onderhevig. De uitspraken over het sluiten van de Europese grenzen en de opvang van migranten in de eigen regio is frappant, maar ook een serieuze zaak die politiek gesproken hout snijdt. De VVD is kennelijk al bezig met de gedachte om na de volgende Tweede Kamerverkiezing aan de macht te blijven. Rutte is nog jong en wil de geschiedenisboeken in gaan als de langst zittende liberale minister-president. Terecht of niet terecht, maar macht smaakt naar meer, toch mijnheer Rutte?
De Stemming van 29 maart (opiniepeiler Maurice de Hond) geeft aan dat de VVD in de lift zit, ondanks de felle tegenstand van het merendeel van de Tweede Kamer die tegen het voorstel is om de buitengrenzen te sluiten. Een meerderheid van de Nederlanders (51 procent) steunt het VVD-voorstel. De VVD heeft kennelijk een beter ‘politiek’ gevoel wat er onder het volk leeft dan coalitiegenoot PvdA. Deze partij leed een derde verkiezingsnederlaag op rij en doet er vervolgens niets mee. Regeren is vooruitzien, maar de sociaaldemocraten zijn te veel met zichzelf bezig. Er moet wat gebeuren. Links moet zichzelf weer uitvinden, maar of dat lukt is de grote vraag. De SP verstevigt zijn positie lokaal en regionaal ten koste van de PvdA. Paul Jansen, parlementair journalist van de Telegraaf liet zich al ontvallen dat de dagen van Diederik Samsom zijn geteld als leider van de PvdA en dat hij dit jaar het veld moet ruimen. Zijn partij blijft nog steeds hangen op een verlies van maar liefst 24 Kamerzetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.
Bij de sociaaldemocraten ontbreekt het goede politieke gevoel wat er leeft bij de Nederlandse kiezer. De VVD lijkt een comeback te maken vooral bij de VVD-kiezers over de ontwikkeling van de economie en de standpunten over jihadisten, terroristen en asielzoekers. De liberalen nemen daarmee vooral de PVV de wind uit de zeilen. Samsom vindt het liberale voorstel om de buitengrenzen te sluiten onaanvaardbaar. Ook vindt hij het voorstel van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dat Nederland meer moet samenwerken met dictators ‘onverantwoord, kortzichtig en contraproductief’. Wat heeft de zogenoemde ‘Arabische Lente’ teweeggebracht in die landen, mijnheer Samsom? Was het niet voormalig minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken die voorstelde gesprekken te voeren met de top van de terroristische beweging Hamas?
De verwijdering tussen de twee coalitiepartijen is anno 2015 in gang gezet. Wat komt er nog meer? Er zijn al enige tijd gesprekken gaande tussen CDA, D66 en VVD over een nieuw kabinet. Er wordt al gepraat, hoewel dit natuurlijk officieel wordt ontkend. Uit gesprekken die ik eerder met een aantal vooraanstaande Eerste Kamerleden voerde (Brinkman-CDA, Hermans-VVD, De Graaf-D66), kon ik dit opmaken. Iedereen praat met iedereen. Het wordt een ongekend boeiend jaar waar politiek gesproken veel staat te gebeuren.
De val van Diederik Samsom en… nieuwe verkiezingen.