Ik gaf jaren geleden een borrel waar tientallen mensen in de rij stonden om mij te feliciteren. In mijn traditionele wereldbeeld zoenen alleen vrouwen met mij, en sinds enkele jaren zijn daar ook homomannen bijgekomen. Allemaal prima, maar bij deze gelegenheid hadden ook meerdere heteromannen het plan opgevat mij zoenend te begroeten. Een ferme handdruk was voor hen niet genoeg om te laten zien hoe gemeend hun felicitaties waren. Ik voelde me opgelaten: deze mannen zoenen normaal niet met mannen, dus waarom doen ze dat nu opeens wel?
Is het gewenst om door Jan en allemaal gekust te worden? Ik moet in dit soort situaties altijd denken aan een kennis van mijn ouders waar wij in mijn kindertijd weleens bij langs gingen. Ze was excentriek, gaf natte zoenen en deelde die gul uit. Ze zal het wel goed bedoeld hebben, maar ik sloeg die visites liever over.
Wederzijdse toestemming
De kennis van mijn ouders laat zien dat er een impliciete regel is: je zoent de ander alleen als de ander dat ook wil of redelijkerwijs zou kunnen willen. Met andere woorden: er moet sprake zijn van een soort wederzijdse toestemming om elkaar een dikke pakkerd te geven. Je zoent geen klanten in een winkel en je zoent niet al je collega’s, want er is geen toestemming. Je zoent goede vrienden of familieleden wel, omdat je veronderstelt dat dat op prijs wordt gesteld. Zo doen homo’s dat onderling ook: zij denken dat het prima is.
Werkt dat ook zo bij heterozoenen? Ik ben gewend aan mannenzoenen, dus mijn toestemming hebben ze. Maar heb ik ook hun toestemming? Wat zouden heteromannen ervan vinden als ik hen spontaan voortaan drie pakkerds kom geven op verjaardagen, recepties en andere feestelijkheden? Dit zouden de meesten van hen als een onverwachte, opdringerige, vreemde en ongewenste actie ervaren. Zij zouden vragen ermee op te houden en afwerend reageren, want ze zijn als de dood dat mensen gaan denken dat zij zelf homo zijn. Want als mannen elkaar zoenen, zijn het homo’s, toch?
Zelfpresentatie van de hetero
Het is volstrekt helder waarom heteromannen homomannen zoenen. Dat doen ze niet als teken van vriendschap of als bewijs van een goede band, maar slechts om te laten zien dat ze zelf deugen. Het heeft niets te maken met de ontvanger van de zoenen, maar slechts met de zelfpresentatie van de gever. Zij zoenen je immers alleen op voor hen geschikte momenten zoals recepties, maar nooit – laat ik een dwarsstraat noemen – op straat of in een heterokroeg. Want dan zou diezelfde zoen hele andere associaties opleveren. En dat is natuurlijk de bedoeling niet.
Dus heteromannen: ik wil alleen gezoend worden als ik u ook spontaan mag zoenen, waar u zich ook bevindt, bij voorkeur op straat in Rotterdam Zuid, Amsterdam Slotervaart of een andere Vogelaarwijk, of onder het toeziend oog van uw hele familie en vriendenkring. Als u dat niet wilt, bewaar uw politiek correcte acties dan voor een ander. Dank u.
Voor DeJaap schrijft Joost wekelijks over zijn leven, liefde en relaties. Joost is een pseudoniem. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.