Column

De roze wolk (26): Gouden tip voor je coming out

29-07-2012 19:53

Hoe leg je aan anderen uit dat je een vriend wilt en geen vriendin? Er is een aparte term voor bedacht: ‘coming out’ of ‘uit de kast komen’. Als je jong bent en je doet het voor het eerst is het heel spannend, want dan ken je de reacties niet en weet je ook niet hoe je het moet zeggen. Moet je nou zeggen dat je homo bent, op jongens valt, of van mannen houdt? Het levert allemaal andere associaties op en die wil je kunnen sturen, maar je weet niet hoe. Ik weet het nog steeds niet.

Op een gegeven moment weten je ouders ervan, je zussen en je beste vrienden. Dan ontstaat een nieuw dilemma: wie vertel je het wel en wie vertel je het niet? Moet je nu al je collega’s gaan informeren dat je uit de kast bent gekomen, je medestudenten, je neven en nichten en je kennissen van de honkbalclub?

Regie houden
Ik vind homoseksualiteit privé. Het gaat de meeste mensen niets aan wie mijn vrienden zijn, wat ik voor hobby’s heb en waar ik op vakantie ga, laat staan dat het anderen iets aangaat met wie ik slaap. Maar erg overtuigend is die argumentatie natuurlijk niet, want als je eenmaal een jongen aan de haak hebt geslagen zullen mensen gewoon zien dat je homo bent. Bij mij tegenover wonen twee mannen. Zij kunnen niet ontkomen aan openheid.

De vraag is dus wat er gebeurt als je het niet vertelt. Op een dag krijg je een vriend, en dan komt het ‘geheim’ vanzelf uit, maar dan blijk je opeens heel gesloten te zijn, terwijl tot kort daarvoor iedereen je nog een ‘open boek’ vond. Mensen voelen zich opeens niet meer in vertrouwen genomen, vragen zich af of je een probleem met je homoseksualiteit of met hen hebt omdat je het niet hebt verteld, en ga zo maar door.

Regie houden
Ik wil niet liegen over wie ik ben, maar dat is niet hetzelfde als alles vertellen. Stel dat ik een vriend heb, dan is het antwoord op de vraag of ik getrouwd ben ‘nee’, of ik een vriendin heb ‘nee’, en of ik een partner heb ‘ja’. De meeste mensen gaan dan uit van een vrouw, en het is gênant dat te moeten corrigeren (want wat doet het ertoe?), maar het is ook gênant om dat niet te doen omdat het later vanzelf alsnog uitkomt. Het lijkt beter om meteen te zeggen dat je met een jongen gaat. Zo kun je de regie in eigen hand houden.

En zo sta je bij iedereen die je oppervlakkig kent voor de keuze of je een mededeling moet doen. Twijfel blijft er altijd. De meeste mensen in je omgeving houden zich sowieso niet bezig met jouw liefdesleven, dus waarom moet je het hen eigenlijk vertellen? Ze hebben geen recht op deze informatie en een aanleiding is er meestal ook niet. Maar als er een aanleiding is, is het te laat.

Gelukkig heb ik een oplossing gevonden. Ik vertel het altijd aan twee goed gebekte collega’s. Die vertellen het vanzelf door. En omdat niemand wil overkomen als roddelaar, houdt iedereen daar vervolgens zijn mond over dicht.

Voor DeJaap schrijft Joost wekelijks over zijn leven, liefde en relaties. Joost is een pseudoniem. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.