Column

Deze bezuinigingen laten het zorgstelsel imploderen

12-04-2014 11:58

De coalitie heeft het idee gevat om de AWBZ op te heffen en de Wmo uit te kleden. Hiermee worden de verzorgingshuizen gesloten, de huishoudelijke hulp gehalveerd en de dagbesteding gekortwiekt. Voor het kliekje dat overblijft, wordt de Wlz in het leven geroepen. Met alle overhevelingen en andere capriolen gummen ze de verzorgingshuizen weg. Foetsie. Voor Brussel. Gerdi Verbeet vroeg me dat nog eens uit te leggen bij WNL afgelopen zondag.

Brussel wil nog meer bezuinigen

Het gaat om de mede door onze premier afgedwongen ‘3-procentnorm’ en ‘buitensporigtekortprocedure’ voor zwakke landen in de Unie. Hij hield er alleen geen rekening mee dat ons land onder zijn leiding datzelfde lot zou overkomen. In de ‘Meibrief’ (waar ik op deze website al eens aandacht aan gaf) geeft Brussel niet alleen aan dat we door moeten op de ingeslagen doodlopende weg, maar ook dat ze nóg meer willen. Brusselse bureaucraten willen dat wij onze langdurige zorg nóg verder kapot maken wegens ‘macro-economische onevenwichtigheden’. Wat niet meer betekent dan dat we op een kunstmatige manier meer op onze buren moeten gaan lijken. Unie-formeren!

Zorgverlener is nu al 40 procent van z’n tijd kwijt aan administratie

Het kabinet denkt dat dat veel geld oplevert, maar dat valt nog te bezien. Een systeem dat zo omvangrijk is als de zorg kan makkelijk imploderen met zulke gigantische wijzigingen die ook nog eens leiden tot nog meer regeldruk en verantwoording. Een zorgverlener is nu al 40 procent van z’n tijd kwijt aan administratie en verantwoording zoals het bijhouden van minutenregistraties en allerlei handelingen om mooie plaquettes met klinkende keurmerken te verwerven. Dat het een zinloze exercitie is, leg ik uit in m’n boek dat bijna af, is – weet iemand een goeie uitgever?

Staatssecretaris zonder vrienden

Inmiddels heeft de staatssecretaris iedereen tegen zich. Van huisartsen, zorgprofessionals, universitaire onderzoekers tot gemeenten en belangenverenigingen. Maar ook organisaties zoals Actiz en de NPCF die een meldpunt gedwongen verhuizing uit verzorgingshuizen begonnen is. Zorgverzekeraars Nederland wil sinds vrijdag op zijn minst ook uitstel.

Ook kan Van Rijn niet rekenen op de oppositie. Ze hebben allemaal klachten over de snelheid. GroenLinks stelt voor om de invoering van de wet met een jaar uit te stellen. Buma van het CDA wil ook uitstel. Dik-Faber van de ChristenUnie heeft opgeroepen om te stoppen met het sluiten van de verzorgingshuizen (wat ze met het Kunduzakkoord nog mogelijk maakte). Zelfs D66 maakt zich ernstig zorgen over het tempo waarmee de wetten er doorheen gedrukt worden.

Plannen in de ijskast

Nu heeft de coalitie de oppositie wel nodig en daarom zijn vorige week de onderhandelingen voor de begroting van 2015 gestart. Het ‘stabiele middenkabinet’ van premier Rutte heeft immers geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het beste kan de coalitie daarom de plannen even in de ijskast zetten en met de betrokkenen en oppositie te onderhandelen totdat er een plan ligt dat wel kans van slagen heeft.

Iets met een verkiezingsavond en ‘Minder, minder, minder!’

Tot ze er uit zijn moeten we natuurlijk zoveel mogelijk actie ondernemen tegen de plannen van het kabinet om ze op andere gedachten te brengen. Zaterdag is er dan ook tussen 12 en 15 uur een bijeenkomst van Abvakabo/ FNV in Den Haag. Alleen, ik mag niet komen van dochter Marijnissen. Iets met een verkiezingsavond en ‘Minder, minder, minder!’ Die mening mag ik van haar niet hebben en mijn partijleider ook niet. De partijleider van de PvdA mag kennelijk wèl de mening hebben dat Marokkanen een ‘etnisch monopolie’ op overlast hebben en dat ze aangepakt moet worden door een ‘lichamelijke of verbale draai om de oren’.

Ik kan het mis hebben hoor maar wat heeft ‘minder’ te maken met actie voeren tegen de plannen van het kabinet? Waarom wil dochter Marijnissen Agema niet meer op het podium hebben? Omdat de leden van Abvakabo/FNV geen PVV stemmen? Dat lijkt me sterk. Omdat Agema onlangs nog op een Abvakabo/FNV podium stond tussen Voortman en Roemer in? Dat zal toch niet. Omdat Agema niet bijna een miljard euro extra voor de zorg regelde dat VVD en PvdA met behulp van CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 schrapten? Omdat Agema tegen de sluiting van de verzorgingshuizen is, waar VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP voor zijn?

Of omdat alleen de PVV en de SP van vader Marijnissen nog actief zijn tegen de zorgbezuinigingen?