Weet U hem nog? Die VVD-leus van 2012? “Meer straf en minder begrip voor criminelen”. Sinds de deal met Cees H. weten we wat minister Dickerdack en zijn nu meegesneefde Teefje daarmee bedoelden. Als je de fiscus er buiten laat, kan de overheid het voor sommigen niet alleen makkelijker maken, maar ook leuker. Zou die wolf in Drenthe overigens hun afgang hebben voorvoeld, toen hij zonder geldige papieren de grens overstak? Die had, op zoek naar zijn eigen teefje, zonder het huidige VVD-bewindsvacuüm vast geen verblijfsvergunning gekregen.
“Niet doorschuiven, maar aanpakken” – dat stond indertijd op zo’n andere schreeuwerige VVD-poster. “Niet doorschuiven, maar toeschuiven” was dichter bij de waarheid geweest – vijf miljoen van Uw belastinggeld namelijk, waaraan de gelukkige gangster naar eigen zeggen nog dagelijks plezier beleeft.
Intussen hebben we in elk geval ook geleerd, wie bij de VVD-partijtop op streng aanpakken en wie op begrip kan rekenen. Streng aangepakt worden werkelozen die per ongeluk een formulier niet helemaal correct hebben ingevuld. Begrip is er veel voor de sjoemelaars in eigen kring – er was een eigen integriteitscommissie voor nodig om niet alleen Verheijen, maar ook Zijlstra en Rutte terecht te wijzen.
Wel snap ik nu, waarom laatstgenoemde ontspoorde moslimjongeren liever ver van huis ziet sneuvelen. Als hij naar zijn eigen bewindslieden op Justitie kijkt, moet immers ook een ras-optimist als hij elk vertrouwen in de rechtstaat verliezen.
Dan helpt het zelfs niet meer dat de premier een enthousiast believer is van neurolinguïstisch programmeren, hetgeen neerkomt op: creëer je eigen werkelijkheid. Dat heeft hij bij de gedeclareerde Peking-eend van Mark Verheijen eventjes even stug geprobeerd, maar bleek toen evenmin lang vol te houden.
Al eerder zagen we dat overigens in Sotsji gebeuren, waar Rutte, terwijl drinkmaatje Poetin zich over de Krim ontfermde, samen met W.A. en Maxima ook zijn eigen werkelijkheid had gecreëerd. En in 2011 bij de Kunduz-missie, die natuurlijk niets met oorlog te maken had, zodat onze politietrainers zich vooral bekommerden over precieze instructies voor schieten buiten de bebouwde kom.
Eerst met veel bluf en bravoure roepen dat men je ‘gewoon’ moet vertrouwen, en dan door een alsnog opgedoken bankafschrift worden ontmaskerd: ditmaal is Opstelten niet meer gered door zijn nietszeggendheid, die door comateuze partijgenoten lang voor wijsheid werd versleten. Slechts eenmaal is deze nuttig gebleken, bij de golf van hysterie die na de moord op Fortuyn over Rotterdam sloeg – toen zorgde het feit dat hij niets te zeggen had voor weldadige rust.
En o ja, zuinig met Uw belastingcentjes blijkt Opstelten ook anderszins niet te zijn geweest: een partijgenoot kreeg, door gesjoemel met de beloningregels, de opdracht de ICT-problemen bij de politie te fixen tegen een maandelijks bedragje dat voor de meesten van U zelfs als jaarsalaris niet bereikbaar is.
De wonderlijke rechtsopvattingen van de VVD werden recent nog eens door Zijlstra – anders onvermoeibaar pleitbezorger van de ‘eerlijke’ en ‘innovatieve’ ondernemer – onderstreept, toen deze zich op verkiezingscampagne in Haarlem ostentatief door een Ubertaxi liet vervoeren: illegaliteit als nieuw product.
Commentaar van de secretaris van brancheorganisatie KNV:
“Uber als bedrijf wordt door het OM onder de loep genomen en politici van de VVD maken er min of meer reclame voor. Is dat niet iets voor hun integriteitscommissie?”
Ja – maar die heeft het al zo druk, met al die corrupte partijleden die voor het gerecht belanden, zoals in het Sticht. En straks mag zij ook nog uitzoeken hoeveel hele generaties VVD-bestuurders afwisten van de bodemloze beerput Jos van Reij.
De VVD maakt meer kapot dan je lief is – zelfs taxichauffeurs, vanouds belichaming van de vox populi waarop de partij zich als electorale achterban graag beroept, zullen nu wel op hun hoofd krabben alvorens nog op VVD te stemmen. Het herinnert aan Ton Elias, die de privatisering van de Posterijen – waardoor de postbode tot een dagloner is gedegradeerd – als een belangrijke innovatie aanprees, omdat de postzegels zo bij Albert Heijn 5 cent goedkoper konden zijn.
Uitbuiting als innovatie – voor de VVD zijn alle collectieve regelingen die werknemers beschermen uit de tijd. Terug naar het ongebreidelde kapitalisme van de negentiende eeuw! Alles is nu eenmaal een markt – dat vonden slavenhandelaren ook. Werkgeversvoorzitter Hans de Boer pleit er daarom voor om zelfs Nederland zélf als onderneming te besturen: de totale vermarkting van iedereen en alles.
Het is daartegen dat nu de academische wereld in opstand zijn gekomen. Zeker: het eenzijdige rendementsdenken, met de universiteit als ‘bedrijf’, is de uitvloeisel van beleid dat jarenlang door vrijwel alle partijen, ook de linkse, is gesteund. Maar de ideologische kern ervan wordt gevormd door het zieke neoliberalisme van de VVD, die met haar ‘marktwerking’ de samenleving ontwricht.
Denk aan Schippers en de zorg: als gevolg van ‘vrije concurrentie’ dicteren vier mega-ziektenkostenverzekeraars wat er gebeurt, want als artsen zich daartegen verenigen, wordt dat als ‘kartelvorming’ verboden. Denk aan het alsmaar fuserende onderwijs: de grootheidswaan van besturen die met gemeenschapsgeld bedrijfje moesten spelen, met die ROC-kolos in Leiden als resultaat.
Of neem de NS: iedereen snapt dat die gewoon met ProRail moet samengaan. Het rapport dat dat ook aanbeveelt, ligt dankzij de VVD echter te verschimmelen in een ministeriële la. Maar wat vinden we belangrijker? Goed openbaar vervoer of het grondrecht voor verveelde miljonairs om ook eens met treintjes te spelen?
Maar uiteraard moet Nederland wel een belastingparadijs voor multinationals blijven, omdat het faciliteren van corrupte Griekse reders en ander geboefte goed is voor ons ‘investeringsklimaat’. Zie hier de ware achterban van de VVD.