Op verschillende plekken in songschrijvend gristelijk Nederland is onlangs een klein dansje gemaakt, vermoed ik. Geen reidans als David voor de Ark des Verbonds uit. En ook geen evangelisch trancedansje zoals je ze ook bij sjamaan-liefhebbers tijdens een ‘spirituele cleansing’ wel eens ziet. Ik vermoed een ouderwets vreugdedansje. Oprecht, nog redelijk sober en vol verwachting. Want 35 procent Nederlandstalige muziek op Radio 2 is een beklonken feit dankzij de rode broeders van de SP en liberale *kuch* dames en heren van de VVD. En dat biedt kansen voor de christelijke songtekst. Die is immers vaak Nederlandstalig.
Wat zal Jeanine Hennis-nog-een-achternaam-want-dat-is-chic balen. Alleen… dat weet ze pas als ze dit stukje leest. Onder meer door toedoen van haar eigen partij heeft Radio 2 – de publieke omroep (!) – een religieus Paard van Troje naar binnen gehaald. Mevrouw Hennis-Enzovoorts toonde zich eerder in De Pers een fervent tegenstander van religieuze symbolen, maar sleept nu met de keuze voor meer Nederlandstalige muziek een hoop religieuze symboliek naar binnen. Symbool en symboliek: dat ligt toch wel erg dicht bij elkaar, immers. Ik trek de volgende conclusie. Een kruis (zichtbaar) dragen: liever niet. Over datzelfde kruis zingen (hoorbaar, op Radio 2): prima.
Family 7
Althans, ik voorzie – zonder glazen bol of voorspellende geest – de opkomst van de religieus en soms zelf expliciet christelijk getinte muziek van eigen bodem. Tot nu toe vooral hoorbaar op niche-zenders als Groot Nieuws Radio (1008 AM, u snapt het woord niche) en zicht- en hoorbaar via de favoriete tv-zender van gewaardeerd mannenbroeder @bertbrussen: Family 7.
Want zeg nou zelf, waar haal je 35 procent Nederlandstalige kwaliteitsmuziek vandaan in dit kleine landje? Elke dag weer van 7 tot 7 moet het luisteraanbod 35 procent oerhollands kwaliteitsproduct zijn. Reken even mee: 12 uur per dag, 94 uur per week. Eén procent is 0,94 uur, tien procent is 9,4 uur en 35 procent is 32,9 uur per week. Je leest het goed: bijna anderhalf etmaal per week moet het aanbod Nederlandstalig zijn!
Ja maar, dat is ook haalbaar zonder religieuze teksten, Johannes. Ha, dat dacht jíj… Radio 2 staat voor kwaliteit. Dat is niet mijn stelling, dat stellen zij. En dus komen ze niet weg met ruim 32 uur Piratenfestijn. Maar ook niet met het op repeat zetten van Spinvis, Blof en Marco B. Er is een bredere entertainment-groep (what’s in a name) nodig van Nederlandstalige artiesten. Begrijp me goed: ik kan prima leven met meer Gorki, eerder genoemde Spinvis, Eefje de Visser, Fresku, Fakkelbrigade en Tom Pintens op Radio 2. Maar zelfs als je hun albums wekelijks integraal draait, kom je nog uren tekort.
Elly & Rikkert
En laten wij christenen nou een rijke schat aan Nederlandstalige artiesten hebben! Trappelend om naar het front dat Radio 2 op deze manier wordt, te worden gestuurd. Met voorop Elly & Rikkert: eigenlijk de grote inspiratiebronnen van de schotse Radio 2-lieveling Belle & Sebastian en van Lucky Fonz III. Daarnaast kan de serie Psalmen voor Nu op heavy rotation. De teksten uit het liedboek zijn dermate poëtisch bewerkt dat menig Radio 2-luisteraar het toestel of de live feed niet af zal zetten. Noem ik ook nog Sela (folkinvloeden), Hemelhoog (misschien zelfs iets te rockerig voor Radio 2) en Roald. Artiesten te over, de muzieksamensteller mag me mailen, bellen of via twitter benaderen.
Terwijl jullie dit lezen stuur ik overigens enkele warme bedankbrieven en –mails naar de beslissende politieke partijen. Eigenlijk voelt het ook wel logisch: na het gedoe rondom ritueel slachten en de lading die die discussie, was een lichtpuntje ook wel even nodig. Who needs Zendtijd voor Kerken nog; vanaf 1 oktober luisteren we naar Radio 2. Inspirerend.