De mythe van Europa is nog altijd actueel. ‘Europa’ was een beeldschone prinses, die werd geschaakt door de oppergod Zeus, die aan haar verscheen in de gedaante van een stier. Deze daad had grote gevolgen: Europa baarde een zoon, Minos, die grote ambities had en koning wilde worden. In een mythe kun je dingen afdwingen door een offer te brengen: Minos moest een stier offeren, maar de bastaard van Zeus weigerde dat. Deze mythe loopt vervolgens uit op een drama: de vrouw van koning Minos werd verliefd op de stier – zoals eerder Europa. Daarop baarde zij een Minotaurus: een monster, half mens, half stier.
Ons Europa verging het niet veel beter. Ook zij werd geschaakt, door politici die dromen van een Europese superstaat. Europa baarde een Europese Commissie, die koning wilde worden van ons continent. Die commissie maakte een Europese Grondwet, die haar veel macht gaf. In een aantal landen werd over deze Grondwet een referendum gehouden, waaronder Nederland, waar de bevolking zich massaal uitsprak tegen een Europese superstaat. Maar die superstaat kwam er toch. Het Europese project werd opnieuw geschonden en een bureaucratisch monster maakte zich meester van onze democratie.
In de mythe koesterde koning Minos zijn Minotaurus, die hij trachtte te verbergen. Minos sloot het monster op in een labyrint – en voedde het met mensenvlees. Maar toch loopt de mythe goed af, als de held Theseus opduikt, zijn weg zoekt door het labyrint en met zijn knuppel het monster doodt. Wij hoeven geen klassieke held te zijn, wij kunnen gewoon stemmen, in onze eigen buurt.
Op 22 mei kunt u thuis blijven en Europa opnieuw laten schaken. Of u neemt als een moderne held uw democratische knots, om het monster van de Europese bureaucratie een kopje kleiner te maken.