Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is vandaag in Brussel om te praten over Cyprus. Een ingelaste vergadering tijdens de Eurotop die afgelopen woensdag tot enige beroering leidde in de Tweede Kamer. Dijsselbloem wil namelijk niet uitsluiten dat er Europees geld diréct vloeit naar Cypriotische banken. Dat is zorgelijk, als een dergelijke bank omvalt is het geld weg.
En het gaat niet goed met de banken op Cyprus. Verhalen doen de ronde over witwas-praktijken en zelfs de Russische maffia is betrokken bij financiële zaken op het eiland die het daglicht niet kunnen verdragen.
Tot nu toe kregen programma-landen als Griekenland, Ierland en Portugal geld geleend tegen relatief gunstige voorwaarden en onder strenge condities. Een deel van dat geld kon een staat dan in een bank stoppen, die op omvallen stond. In de voorwaarden van het noodfonds ESM (waarin 600 miljoen Nederlandse euro’s zitten) staat expliciet dat geld alleen rechtstreeks naar een land kan gaan en niet naar een bank. Achter de schermen wordt echter onderhandeld om het het noodfonds in te zetten om banken rechtstreeks of achteraf te kapitaliseren.
Het zou dan om levensvatbare banken gaan die een stresstest overleefd hebben. Maar ja, SNS heeft op 3 oktober een stresstest van De Nederlandsche Bank overleefd, terwijl DNB al lang bezig was met de redding van de bank.
Het CDA wilde dus zekerheid en vroeg bij motie of Dijsselbloem en zorg voor wilde dragen dat ‘Cypriotische banken niet direct uit het ESM geherkapitaliseerd worden, ook niet met terugwerkende kracht’. PvdA, VVD, D66 en GroenLinks steunden de motie niet. Wat dit betekent? De vier partijen houden de deur wagenwijd voor rechtstreekse steun aan Cypriotische banken.
Europa, best belangrijk.