Bij meerdere Gelderse kippenslachters is de hygiëne zwaar onder de maat. De Gelderlanders claimen echter dat Nederland met een gerust hart de Barneveldse kip kan blijven eten. De Gelderse kippenindustrie is het dan ook absoluut niet eens met de bevindingen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Dit instituut heeft in rapporten van 2010 tot en met 2015 gemeld dat er veel mis is met de hygiene van de bedrijven. Zo zou kippenvlees dat op de grond was gevallen gewoon weer in de fabriek worden verwekt. En poep dat op de kippen werd aangetroffen werd niet schoongemaakt.
De Gelderse bedrijven hebben zich nu echter verenigd en een officieel persbericht doen uitgaan. Daarin schrijven zij dat de Warenautoriteit en de media zeer gekleurd berichten over de industrie. Zo vinden zij het bijvoorbeeld vreemd dat je nergens kunt lezen dat zij hun vloeren schrobben met Trichlooretheen. Een probaat schoonmaakmiddel dat er feitelijk voor zorgt dat juist de kip die op de grond is gevallen schoner is dan de kip die aan de haken is blijven hangen.
En ook de poep waar de inspecteurs melding van maken is niets meer dan een misverstand. De Gelderse kippenslachters claimen namelijk een hypermodern en waterdicht schoonmaak systeem te hebben aangekocht dat in de VS is ontwikkeld. Het zogenaamde Human Urine Cleaning System. Geheel gebaseerd op het antibacteriële werking van urine. Alle urinoirs van de bedrijven hangen boven de productielijnen zodat de medewerkers elke kip zorgvuldig kunnen schoonplassen. En tijdens de zeer intensieve opleiding die elk personeelslid heeft genoten is extra veel aandacht besteed aan het detecteren van, en mikken op, eventuele uitwerpselen op de kip.
En daarmee is de Gelderse kippenindustrie trendsetter op het gebied van de biologische schoonmaaktechnieken, en dat mag ook wel eens gezegd worden.