Column

GroenLinks maakt debat over duurzaamheid kapot

19-09-2013 13:01

‘Je bent voor ons of je bent tegen ons’. Met die woorden begon George Bush de oorlogen in Irak en Afghanistan en tot mijn verbazing deed het Haagse GroenLinks-raadslid Arjen Kapteijns deze week een uitspraak van dezelfde strekking. Dit keer ging het niet over oorlogen maar over schaliegas. GroenLinks wil dat Den Haag zich voor nu en voor de eeuwigheid uitspreekt tegen schaliegas. Wie die oproep niet steunt, is volgens Kapteijns vóór boren. Met dergelijk populisme maakt GroenLinks het debat over duurzaamheid kapot.

Dat de PVV zich van feiten, onderzoeken en nuance niets aantrekt als het niet in hun straatje past, is bekend. Ze zijn tegen alles wat groen en duurzaam is, tegen alles wat als doel heeft om de stad ook voor de toekomst leefbaar te houden. Wetenschap is verdacht, feiten worden ontkend en de wereld is zwart-wit. Helaas doet GroenLinks in grote mate – zij het aan de andere kant van het spectrum – hetzelfde. In plaats van te zoeken naar de nuance om tot een weloverwogen besluit te komen, bezigen ze ‘fact free politics’; als iets duurzaam klinkt, zijn ze vóór, ongeacht de feiten.

Populisme

Laat het duidelijk zijn: D66 is zeker geen voorstander van het boren naar schaliegas. Er is nog veel te veel onduidelijk over de risico’s en de mogelijke voordelen ervan. Hoewel sommige spookbeelden over ontvlambaar drinkwater overtrokken lijken, weten we nog niet genoeg over de veiligheidsrisico’s. Bovendien gaat er geen vervuilende kolencentrale dicht als we nu gaan boren en legt het kabinet de keuze over exploitatie na proefboringen bij de olie- en gasindustrie zelf. Dat zal niet leiden tot goede en duurzame afwegingen. Tel daar technische problemen bij op – om de vier kilometer zal je ook in de stad grote boorputten moeten aanleggen – en je begrijpt waarom ik nu tegen de proefboringen ben.

Om echter nu al te zeggen dat we ook in de toekomst nooit naar schaliegas mogen boren, is niets anders dan populisme. Techniek rond boringen ontwikkelt zich, onderzoeken worden nog gedaan en alternatieven zijn belangrijk. Als ik moet kiezen tussen bijvoorbeeld wind- of zonne-energie en schaliegas, is dat laatste geen serieuze optie. Als we met schaliegas echter zwaar vervuilende kolencentrales kunnen sluiten, verandert die afweging.

Leefbaar

De houding van GroenLinks maakt van duurzaamheid een geloof; feiten zijn niet belangrijk en nuance speelt geen rol. Daarmee past de oproep van GroenLinks perfect in het straatje van de PVV. We hebben als gemeenteraad de verantwoordelijkheid om te werken aan een stad die over 50 jaar en 100 jaar ook nog leefbaar is. Daarbij moeten we zoeken naar duurzame en haalbare oplossingen voor reële problemen. Populisme, fact free politics, en een houding van ‘voor ons of tegen ons’, maken het debat over duurzaamheid kapot.

Tobias Dander is woordvoerder duurzaamheid namens D66 in de Haagse gemeenteraad.