Column

Hip Hop puristen zijn Freek de Jonge

19-04-2013 13:49

Het comité voor Echte Echte Echte Hip Hop is weer opgestaan. Want de Opposites winnen een 3FM Award in de categorie Hip Hop. En er wordt gerapt in het Koningslied. Moord en brand wordt er geschreeuwd door die puristen. Ze doen nog het meest denken aan Freek de Jonge.

Altijd al een dingetje

In de wereld van de rapmuziek leeft er al lange tijd het volgende misverstand: als mensen liedjes maken die ik niet mooi vind, maar wel rappen, dan mag ik vinden dat het hele rapgenre kapot gaat.

Zelfs de meest getalenteerde MC stipte dit ‘probleem’ aan, in het poëtische I Used To Love H.E.R.. Common stelt het hiphopgenre voor als een vrouw, die nu helaas haar heil zoekt bij de stoere gangsters. Toen kreeg Common ruzie met Ice Cube, bekend van onder meer dit liedje.

Koningslied = oké

Je mag het een vreselijk nummer vinden. Is geen probleem. Iedereen kent het inmiddels. Je hoort het straks op alle pleinen. Meer airplay bestaat bijna niet. Lange Frans, Kraantje Pappie en Ali B snappen dat.

Saul van Stapele (hiphoprecensent voor onder meer NRC) schetst de evolutie van hiphop als volgt. Eerst waren er rappers met maatschappijkritische teksten. Zoals Public Enemy. En nu zijn er jongens die een liedje voor de koning rappen.

Dag mag niet. Zomaar geld verdienen aan de kunst die je maakt. Blegh, commercialiteit. Dat is waar ook, rappers hoeven helemaal geen huur te betalen. Je belegt je brood gewoon met principes. Freek de Jonge zou het zo gezegd kunnen hebben. Zonder een greintje ironie.

Smaak

Hier ging ik helemaal lekker op. Een hiphoprecensent voor Statemagazine (BNN, dus subsidie) heeft een mening over The Opposities: de 3FM Award voor Best Hip Hop zou onterecht zijn. Een recensent zonder mening zal het natuurlijk niet ver schoppen, maar dit riekt wel behoorlijk naar purisme.

 

NEE! Toch niet The Opposites! Nu krijgen zij allemaal aandacht en een heuse prijs, terwijl ze al zoveel aandacht krijgen van muziekzenders! Het is allemaal reuze vervelend en supercommercieel en echt geen echte kunst, hoor!

De Jeugd Van Tegenwoordig vatte het een paar jaar geleden al aardig samen.