Hoe de Tweede Kamer zichzelf marginaliseert

13-02-2014 14:58

Het politieke bedrijf is stuk. Dat is de les die valt te trekken uit de affaire Plasterk. Een controlerend orgaan dat niet meer controleert, marginaliseert zichzelf. De Tweede Kamer moet naast het goedkeuren van wetten het bestuur, de regering, controleren. Daarvoor moeten de bestuurders informatie aanleveren. Net als bij een belastingcontrole waar de administratie ook voor de inspecteur beschikbaar wordt gemaakt.

Geen controle

Wie een incomplete administratie overlegt door bijvoorbeeld inkomsten te verzwijgen, kan rekenen op een boete en als het bedrag maar groot genoeg is, zelfs strafrechtelijke vervolging. Zo wordt in het politieke bedrijf het niet actief en volledig informeren van de Tweede Kamer gestraft met ontslag.

Omdat de regering is samengesteld uit partijen in de Tweede Kamer hebben we een duaal systeem. De Kamerleden opereren onafhankelijk van de regering en mogen huun eigen conclusies trekken. Het was duidelijk dat we daar dinsdag niets van terug hebben gezien. PvdA en VVD vonden het prima om niet goed geïnformeerd te zijn.

Overbodig

Reageerder KJH stelde dit als vraag onder een stuk op ThePostOnline scherper: is de volksvertegenwoordiging te bescheten om toe te geven dat zij, opgehitst door de pers, liever niet de verantwoording neemt om te leven volgens de regels die zij zelf heeft opgesteld?

Dat het parlement zichzelf daardoor overbodig maakt wat betreft de controlerende taak lijkt niemand te deren. Tot zover is er weinig nieuws, want deze trend was al eventjes ingezet. De fractiediscipline is eigenlijk al langer partijdiscipline.

Van partijdiscipline naar kamerdiscipline

Wat wel nieuws is, is dat de partijdiscipline nu lijkt te worden ingeruild voor Kamerdiscipline. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom is nu boos op Alexander Pechtold (D66) om de motie van wantrouwen aan het adres van Plasterk.

Ik neem aan dat het dezelfde onredelijke woede is als bij de zwartrijder in het openbaar vervoer of de automobilist die voor te snel rijden wordt gepakt. Want je kunt je toch niet voorstellen dat Samsom kwaad is op het feit dat een volksvertegenwoordiger controleert? Of stuurt Samsom aan op Kamerdiscipline? Dat zou bizar zijn.

Voor het aanzien van de politiek is dit allemaal dodelijk, want bij mensen ontstaat nu het beeld dat ambtenaren en vooral inlichtingendiensten écht overal mee weg komen. Wetten lijken langzamerhand overbodig te worden en daarmee de rol van de Tweede Kamer ook. Het is de hoogste tijd dat de heren en dames politici weer eens gaan nadenken over hun rol en die ook weer gaan oppakken.