Vorige week werd oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao veroordeeld tot drie jaar celstraf, omdat hij zich heeft laten omkopen door Francesco Corallo. Dat is een gokbaas op Sint Maarten, die ervan wordt verdacht banden te hebben met de Italiaanse maffia. In een opmerkelijk interview met de Volkskrant liet Corallo eerder weten alle ophef rond zijn persoon maar onzin te vinden. Alles wat hij doet is goed. Want, zo zei de gokbaas: ‘KPMG controleert ons.’
De rol van Nederlandse accountants op de Antillen houdt mij al langer bezig. Zoals de rol van KPMG in het Curaçaose telecombedrijf UTS, dat een belangrijke rol speelt in de sms-loterijen en ‘sportsbetting’, waar waarschijnlijk veel fout geld wordt witgewassen. Sportsbetting is een vorm van online gokken. Een internationale industrie, met naar verluidt inzetten tot wel één miljoen dollar per ‘bet’. Een industrie ook die zich goeddeels lijkt af te spelen in de illegaliteit, zonder controle door de overheid.
KPMG is al jaren de huisaccountant, maar ook een belangrijke adviseur van UTS. De CEO van UTS is afkomstig van KPMG, dat ook in Nederland betrokken is geweest bij allerlei fraudes. Bij woningcorporatie Vestia, vleesverwerker Weyl, bouwbedrijf Ballast Nedam en de multinationals Imtech en SBM Offshore. Ook de bouw van het eigen KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen liep uit op fraude. Het bedrijf heeft al vaak beterschap beloofd, maar laat volgens mij weinig verbetering zien.
Uit het onderzoek naar Schotte blijkt dat Corallo niet alleen diens partij financierde, maar overal invloed op uitoefende, zelfs op de benoeming van ministers. De meeste ministers van de regering-Schotte (2010-2012) staan of stonden voor de rechter, wegens fraude en vriendjespolitiek. Zoals El Hakim (economie), Scoop-Constancia (gezondheid), Rosalia (onderwijs) en Willems-Martina (bestuur). Jamaloodin (financiën) en Monk (onderwijs) – en mogelijk Wilsoe (justitie) – zijn daarnaast verdachten in het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels.
We moeten meer inzicht krijgen in de verhoudingen tussen onder- en bovenwereld, tussen politiek en gokindustrie op de Antillen. Dat is ook de opdracht van een grootschalig onderzoek dat Nederland is gestart, op verzoek van VVD-Kamerlid André Bosman en mijzelf. Een onderzoek waarvoor we hulp krijgen van de VS (witwassen) en Italië (maffia). Bij onderzoek naar de (illegale) gokindustrie hoort ook onderzoek naar de controleurs. Ik wil graag geloven dat alles wat Corallo doet ook goed is, omdat KPMG het heeft gecontroleerd. Maar dan wil ik graag eerst wat meer weten over de betrouwbaarheid van KPMG.