Een kleine wereld maakt altijd plaats voor de grote. Het is nooit andersom. Burgers moeten inschikken en opschuiven voor belangrijker zaken. Meer dan financiële onzekerheid maakt dat opschuiven en inschikken gewone Nederlanders tot boze burgers. CDA-leider Sybrand Buma nam het in zijn Schoolezing op voor de kleine wereld van gewone Nederlanders. Dat mocht wel een keer.
In de kleine wereld aan de Waalsdorperlaan in Wassenaar staat al dertig jaar een tuincentrum. Niet zo’n grote moderne; het is meer een buurtwinkel waar mensen uit de omgeving tussen planten scharrelen en wegdromen over nieuwe aanwinsten voor hun tuin. Geen vijvers en meubilair in schreeuwende aanbiedingen, maar een gemoedelijk sfeer en personeel met groene vingers. Het tuincentrum moet weg.
Deze scharrelplek moet plaatsmaken voor een wereldmacht. Aan de overkant van de Waalsdorperlaan verrijst namelijk de nieuwe Amerikaanse ambassade. Het is een indrukwekkend ontwerp. Je zou zeggen, op veilige afstand van het tuincentrum, maar daar denken burgemeester en wethouders van Wassenaar heel anders over.
Als gevolg van de nieuwe ambassade moet er een plek komen voor een protestgebied en groencompensatie. De groencompensatie is een vereffening voor de nieuwbouw van de ambassade. De planten en struiken die nu te koop staan, moeten plaatsmaken voor echte natuur: een weidegebied.
Daarnaast wil Wassenaar dat er op het terrein een plek komt waar demonstranten – onder de ogen van de ambassadeur – hun ongenoegen kunnen uiten over het beleid van de Amerikaanse regering. Met het oog op de populariteit van de huidige president wellicht geen overbodige voorziening.
De protestplek zal een beperkte afmeting krijgen. Grote groepen demonstranten dienen door te lopen naar het Malieveld even verderop.
Het tuincentrum hoorde jarenlang bij de gemeente Den Haag. Toen de grond overging naar Wassenaar is afgesproken dat die nog gepacht kan worden tot 2022. Maar Wassenaar heeft haast en biedt de eigenaar van het tuincentrum een afkoopsom. Die denkt dat er meer in zit en kan wachten tot 2022.
Wassenaar wil niet langer wachten en stapt naar de rechter om het tuincentrum eerder weg te krijgen.
De gewone Nederlanders die gemoedelijk rondscharrelen in hun kleine wereld zien een geliefde plek ten prooi vallen aan wereldpolitiek, groencompensatie en een juridisch gevecht om een afkoopsom. De bezoekers willen gewoon dat hun tuincentrum blijft. Maar ze maken geen schijn van kans en worden boze burgers.
De gemeente Wassenaar – die na een turbulente periode het vertrouwen van haar inwoners geheel was kwijtgeraakt – ziet in de nieuwe affaire geen aanleiding dat vertrouwen terug te winnen.
Een kleine wereld zal plaatsmaken voor de grote. De bewoners zijn sowieso de klos. Zij zijn een geliefde plek kwijt. De afkoopsom betalen inwoners van Wassenaar natuurlijk zelf. En hoe hoger die uitvalt des te sneller hun tuincentrum een weidegebied en demonstratieplek zal zijn.
Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLZ.nl.