De Europese Unie heeft gereageerd tegen de dreiging uit Beijing aan het adres van Taiwan eerder deze maand, dat hereniging van Taiwan met China eventueel “met gebruik van geweld, moet en zal plaatsvinden.”
“De EU hecht groot belang aan de veiligheid, vrede en stabiliteit in Azië, inclusief de Straat van Taiwan. We steunen de constructieve ontwikkeling van betrekkingen tussen China en Taiwan als deel uitmakend van de vreedzame ontwikkeling van de Aziatische-Pacifische regio. Wij zullen doorgaan met de ontwikkeling van onze betrekkingen met Taiwan en het ondersteunen van de gedeelde waarden die ten grondslag liggen aan zijn bestuurlijk systeem,” aldus de woordvoerder van de EU in een reactie aan de media in Taiwan.
De reactie van de Europese Unie ter ondersteuning van Taiwan is door de bevolking en regering in Taiwan warm onthaald. Deze ongekend snelle reactie wijst ook op een groeiende bewustwording in Europa van het gevaar en het risico van de toenemende arrogantie van de macht – zoals China aan de internationale gemeenschap toont- voor de vrede en veiligheid in de wereld.
Uit de laatste opiniepeilingen in Taiwan blijkt dat meer dan 80 procent van de bevolking het opgelegde mandaat van Beijing – hereniging op basis van het ‘Eén Land, Twee Systemen’ model zoals toegepast op Hong Kong – afwijst. Vooral in de afgelopen jaren wordt Hong Kong geconfronteerd met een versnelde afbraak van de rechten en vrijheden die in dat model ‘gegarandeerd’ worden. Deze ontwikkeling is niet onopgemerkt gebleven in Taiwan.
Met dit model negeert Beijing het feit dat Taiwan een realiteit is in de internationale gemeenschap en toont het grote minachting voor de keuze van 23 miljoen mensen om te leven in een vrije democratische rechtsstaat. Taiwan heeft zijn eigen democratiseringsproces doorgemaakt en wordt bestuurd door een democratisch gekozen president en parlement. Het heeft een vrije pers, een eigen defensie en onderhoudt zelfstandig buitenlandse betrekkingen met andere landen. Buigen voor Beijing zou voor Taiwan het opgeven van de democratie en het afstand nemen van kernwaarden als vrijheid en mensenrechten betekenen, en daarmee ingaan tegen de wil van het Taiwanese volk.
De dreiging met militair geweld werkt contraproductief en heeft een negatieve invloed op de vrede en stabiliteit in de Aziatische regio. Met het uitvoeren van omsingelingsacties door de Chinese luchtmacht en marine rond Taiwan, verstoort Beijing de status-quo in de regio in strijd met het beginsel in het Handvest van de Verenigde Naties om vreedzame middelen te gebruiken voor het oplossen van internationale geschillen.
Taiwan is bereid zijn inspanningen voor het behoud van de status-quo in de Straat van Taiwan voort te zetten en de betrekkingen met China te verbeteren. De realiteit is echter dat – na de verkiezing van Tsai-Ingwen tot president – niet alleen de Chinese militaire intimidatie is toegenomen, maar ook de druk op andere landen om met Taiwan te breken. China is doorgegaan met zich verzetten tegen elke deelname van Taiwan aan internationale activiteiten en verspreidde desinformatie om de verkiezing en beleidsdebatten over gevoelige kwesties op Taiwan te beïnvloeden. Deze acties hebben een zeer negatieve impact op het imago van China onder het Taiwanese publiek, waarbij de recente arrogante opstelling van Beijing slechts leidt tot verdere vervreemding.
Het voortbestaan van een democratisch Taiwan is een gedeeld belang van de internationale gemeenschap. Als een betrouwbare partner, een democratisch succes dat constructief bijdraagt in een wereld met een toenemende connectiviteit tussen landen, hoopt Taiwan op steun van meer landen die dezelfde democratische waarden en vrijheden delen.
Als voormalige Nederlandse nederzetting tijdens de VOC-periode op Formosa (nu Taiwan geheten), zou Taiwan meer steun van Nederland binnen de EU – als modelland voor democratie en mensenrechten in de wereld – verwelkomen en waarderen.
Alleen met de steun van andere democratische landen kan Taiwan vasthouden aan zijn democratische principes.