In de Trouw van afgelopen zaterdag stond een artikel over de zogenaamde ‘Vergeten Driehoek’ van de Haagse Schilderswijk: het gebied tussen de Wouwermanstraat, de Vaillantlaan en het spoor. In dat artikel kwam een beeld naar voren van een geradicaliseerd stukje Den Haag waar orthodoxe moslims en de sharia de dienst uit zouden maken en waar andersdenkenden – van gematigde moslims tot families die er al generaties wonen – zich niet meer welkom zouden voelen. Het artikel was voor mij voldoende reden om dezelfde dag poolshoogte te gaan nemen in die wijk. Na contact te hebben gehad via twitter, sloten twee collega-raadsleden – Ibo Gülsen van de VVD en Gert-Jan Bakker van het CDA – zich ook aan.
“Den Haag mag geen ruimte bieden aan individuen die de grondrechten, democratie en rechtstaat ondermijnen.” Dat schreven wij acht jaar geleden samen met de VVD in een Actieplan tegen radicalisering. Voor de sharia, of een “klein kalifaatje” zoals het gebied in Trouw genoemd wordt, is dan ook geen plaats in onze stad. Mensen mogen hun eigen leven naar eigen inzicht en geloofsregels inrichten, maar mogen die eigen inzichten en geloofsregels niet aan anderen opdringen.
In gesprek
Terwijl we zaterdag door de driehoek liepen, spraken we met bewoners en ondernemers over hun ervaringen. We zijn twee dameskapperszaken in gegaan om met eigenaars en klanten te praten over hoe zij zich voelen op straat. We spraken met bezoekers van een buurtbarbecue, met jongeren die we tegen kwamen op straat, met een oud-voorzitter van de wijkvereniging, met een vader die in een Buurt Interventie Team (BIT) samen met de politie werkt aan het uitbannen van jeugdcriminaliteit en met de Bureauchef en een wijkagent op het lokale politiebureau. Geen van hen herkende zich in het beeld dat in de Trouw van hun wijk geschetst werd.
De Schilderswijk is niet de beste wijk van Den Haag en het zou naïef zijn om te denken dat er helemaal geen problemen zijn. Gelukkig slaan bewoners, maatschappelijke organisaties en de politie steeds meer en steeds effectiever de handen ineen om problemen in de wijk aan te pakken. Van een radicale vrijstaat waar de overheid niet de baas is, lijkt dan ook absoluut geen sprake te zijn.
Radicalisering
Toch moeten we altijd waakzaam blijven voor radicalisering, of het nou gaat om het ronselen van jongeren voor de jihad in Syrië of om mensen die zich afkeren van onze Nederlandse maatschappij. Daarom kwamen wij in 2005 met concrete voorstellen in ons Actieplan tegen radicalisering. Insteek daarvan was een integrale aanpak op 5 niveaus:
Met die aanpak, die is overgenomen in de Integratienota 2010-2014, boeken politie en overheid, burgers en maatschappelijke organisaties successen die hoopvol stemmen. We zijn er nog niet en alle problemen zijn de wereld nog niet uit. Toch heb ik het gevoel dat we in Den Haag op de goede weg zijn.
Op korte termijn wil ik een afspraak maken met de journalist van Trouw om te leren van zijn ervaringen. Ook wil ik het artikel in alle rust bespreken met mijn collega’s in de gemeenteraad. De komende tijd zullen ongetwijfeld grote woorden vallen over de Schilderswijk en de islam, en daarom ben ik blij dat we met drie partijen zaterdag zelf alvast poolshoogte zijn gaan nemen.
Rachid Guernaoui is fractievoorzitter van D66 in Den Haag.