KPN gaat niet alleen over smartphones, ringtones en grappige apps. Strategische belangen en nationale veiligheid spelen bij een telecombedrijf een sleutelrol. Stel dat er een cyberaanval plaats vindt op het KPN-netwerk – zoals overigens veel vaker gebeurt dan publiek bekend is. Of dat de Amerikaanse geheime dienst NSA vaker toegang wil tot KPN-databestanden.
Dat doen ze gewoon – zie het bericht dat de NSA in een maand tijd 1,8 miljoen Nederlandse telefoonnummers heeft afgetapt. Daar valt misschien iets tegen te ondernemen in Europees verband, maar niet als KPN bezit is van een Mexicaans bedrijf.
De Amerikaanse overheid heeft een grotere greep op Mexico dan de Nederlandse overheid. Reken maar dat de Amerikaanse geheime diensten compromitterende seks- of drugsdossiers hebben over hooggeplaatste Mexicanen om ze te chanteren. Ook om toegang te krijgen tot elektronische databestanden en telecomnetwerken.
Daar hoef je geen John Le Carré voor te zijn om dat te bedenken.
Roel Janssen is financieel-economisch journalist en auteur van spannende boeken. Hij is als senior advisor verbonden aan het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij zit ook op Twitter: @roeljanssen2go.