De Iraans-Amerikaanse olie-miljardair Hushang Ansary heeft een flinke greep gedaan uit de kas van de grootste verzekeraar op de Antillen. Via allerlei dubieuze constructies heeft hij 570 miljoen dollar weggehaald uit verzekeraar ENNIA, waardoor mensen op de eilanden moeten vrezen voor hun schade- of zorgverzekering, of voor hun pensioen. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten had toezicht moeten houden, maar keek weg, zo blijkt uit een reconstructie van Het Financieele Dagblad. De krant is geschrokken van het financiële toezicht op de eilanden en typeert dit als een ‘operette voorstelling‘. Niet alleen de centrale bank, maar ook de accountant had deze fraude moeten voorkomen. De accountant van ENNIA is KPMG, dat opnieuw een dubieuze rol lijkt te spelen bij fraude.
Hushang Ansary is een oud-minister van Financiën van Iran, die na de revolutie in 1979 naar Amerika vluchtte en hier olie-miljardair werd – mede door zijn goede connecties met de familie-Bush, voor wie hij een belangrijke donateur werd. ENNIA was ooit een grote verzekeraar in Nederland, totdat het bedrijf in 1983 onderdeel werd van Aegon. Op de Antillen bleef ENNIA bestaan en werd het in 2007 opgekocht door Ansary. Rob Henriquez, toenmalig president van de Centrale Bank van Aruba, verklaarde dit weekeinde dat hij destijds heeft gewaarschuwd voor Ansary, maar dat die kritiek niet serieus werd genomen. Volgens Henriquez omdat deze Amerikaan ‘hele goede banden’ had met politici op Curaçao: “Voor mij droop het eraf dat het niet goed zat.”
In 2010 werden Curaçao en Sint Maarten autonome landen binnen het Koninkrijk en kregen deze landen een gezamenlijke Centrale Bank. Die toezichthouder werd van begin af aan onderwerp van politieke inmenging. Een voorbeeld is de poging van premier Gerrit Schotte van Curaçao om in 2011 de financiële rechterhand van gokbaas Francesco Corallo te benoemen tot hoofd van de Centrale Bank, wat mede door ingrijpen vanuit Nederland is voorkomen. Oud-premier Schotte is onlangs veroordeeld tot drie jaar cel, omdat hij zich liet omkopen door Corallo – die op zijn beurt is verbonden met de Italiaanse maffia. De financiële strooptocht die Ansary op de Antillen kon uitvoeren doet vermoeden dat de Centrale Bank wel vaker zwicht voor de druk van financiële criminelen.
Op het moment dat de toezichthouder zo opzichtig faalt, moet de accountant extra op zijn hoede zijn. Maar KPMG heeft niet opgetreden toen Ansary het geld op de Antillen liet ‘verdwijnen’ – mogelijk heeft het de oliemiljardair zelfs geadviseerd hoe hij dit het beste kon doen. Het is niet de eerste keer dat ik aandacht moet vragen voor de rol van KPMG, eerder vroeg ik opheldering over de rol van de accountant in het illegale online gokken vanuit Curaçao, waar heel veel crimineel geld wordt witgewassen. KPMG doet al jaren de boeken van overheidsbedrijven, van gokondernemers en van financiële instellingen op de Antillen. Als daar zulke grootschalige fraude wordt gepleegd, heeft KPMG dat in het beste geval verzwegen – of dat wellicht zelfs mogelijk gemaakt.
KPMG Nederland is oorverdovend stil en verwijst al mijn vragen door naar KPMG op de Antillen (KPMG Dutch Caribbean). Maar het is allemaal KPMG, binnen hetzelfde Koninkrijk. Ik ben benieuwd of KPMG onderdeel wil zijn van het probleem, of van de oplossing. De accountant kan niet blijven zwijgen.