Rutger Bregman heeft de show gestolen in Davos met zijn roep om eerlijke belastingen. Wie, behalve belastingontduikers, belastingontwijkers en `belasting-optimalisatoren´, kan het níet eens zijn met Bregman´s schreeuw om een internationaal solide en sociaal belastingstelsel dat de groeiende ongelijkheid moet tegengaan? Bregman ging niet voor niets viraal met zijn oproep: dat vorig jaar 26 rijken evenveel bezitten als de 3,8 miljard armen bij elkaar opgeteld doet ieders oren flapperen. Eerlijk en ethisch verantwoord belasting betalen naar rato van inkomen zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn en regeringsleiders kunnen de lekkende belastingsystemen echt wel dichten als ze hun welwillende koppen bij elkaar steken.
Ongelijkheid valt namelijk niet op te lossen door het instellen van een basisinkomen, het aanspreken van ieders moraal of met corporate filantropie. Maar al die zaken helpen wel. Zo ook dus corporate filantropie, en dat moet niet onderschat worden. Vele bedrijfsstichtingen leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan het uit de armoede halen van grote bevolkingsgroepen. Anderen zorgen dat de cultuursector niet verloren gaat en weer anderen stimuleren het “geven” als een deugd. Dat filantropen trots zijn op hun werk en het graag communiceren lijkt mij alleen maar menselijk en wellicht zet het anderen aan om ook te geven.
Davos moet filantropen dus vooral blijven uitnodigen en hun werk meten, evalueren en belonen. Want door grote giften van corporate filantropen worden er ziektes uitgeroeid en vaccinaties ontwikkeld (Gates Foundation), wordt bij miljoenen gezinnen in India de hygiëne verbeterd door een was-je-handen programma (Unilever) en worden er levens gered in een onbeduidende kliniek in Bugendana waar niemand anders ooit naar om zou kijken (Heineken Afrika Stichting). Dat mag best een positieve afstraling op het initiërende bedrijf hebben. Waarom niet?
Waar het World Economic Forum de plank misslaat, en ik denk dat dat is wat Bregman duidelijk probeert te maken, is dat filantropie niet een groter platform mag krijgen dan legaal zakendoen (belasting betalen) of ethisch zakendoen (belasting niet ontwijken).
Voor Davos 2020 stel ik daarom de volgende agenda voor:
Dag 1: Geld verdienen: Het belang van een sociaal-verantwoord verdienmodel: denk aan onderwerpen als lonen waarmee je kunt rondkomen, waardige arbeidsomstandigheden, zorg voor het milieu en maatschappelijke territoriale ontwikkeling.
Dag 2: Belastingoptimalisatie voor de wereldbevolking: Samenstelling van een internationaal solide en sociaal belastingstelsel dat de groeiende ongelijkheid tegengaat.
Dag 3: Geld uitgeven: Wat verdienen aandeelhouders, wat is een passend bonusbeleid en de waar valt met filantropie de meeste impact te behalen.
Corporate filantropie kan veel bijdragen aan het bestrijden van ongelijkheid, dus laten we de goeddoeners vooral niet afschrikken. Beter kunnen we hun vrijgevigheid stimuleren. Maar filantropie dient wel in het juiste perspectief geplaatst te worden, want wanneer men belasting omzeilt en werknemers uitbuit, wordt iedere vorm van filantropie ondermijnd.