Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is drie dagen in het Midden-Oosten. In een verklaring stelt de bewindsman dat de situatie ‘urgent’ is en dat er ‘geen alternatief is voor de tweestatenoplossing’. Het bezoek stelt in feite niets voor. Koenders komt gewoon vertellen dat hij de nieuwe PvdA-minister van Buitenlandse Zaken is en dat hij met premier Netanyahu en president Abbas wil praten over het vredesproces. Als geen ander weet hij dat er totaal geen schot zit in de gesprekken tussen de twee kemphanen. Het is gewoon een soort beleefdheidsbezoek. De minister bezoekt de Gazastrook, praat met Israëliërs die net daar buiten wonen en bekijkt een kliniek van de VN-organisatie UNRWA die de Palestijnen helpt en ook nog een landbouwproject.
“Wederopbouw van Gaza is van groot belang om te voorkomen dat er nieuwe spanningen ontstaan”, aldus Koenders. Een makkelijke tekst en in feite een lege huls van de minister. Het bevat alleen de tekst aan Netanyahu: “Hoe moeilijk misschien ook, er zal toegewerkt moeten worden naar een nieuwe politieke horizon voor vrede.” Wat kan de Israëlisch premier daar mee doen? Helemaal niks. Nederland kan geen echte bijdrage leveren voor het mee helpen oplossen van het conflict en het is nog maar de vraag of dat het wel wil. Nederland en Europa lijken zich afgekeerd te hebben van Israël. En de Israëliërs zitten niet te wachten op buitenlandse politici die met een vingertje wijzen en hem de les willen lezen. Het bezoek ligt dus uitermate gevoelig.
Opvallend is dat de PvdA-minister slechts twee journalisten heeft uitgenodigd voor dit tripje van drie dagen. Een van het NOS Journaal, Wilco Boom en een van BNR Nieuwsradio, Bernard Hammelburg. De laatste vertelt dat de vorige minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans wel met een interessant voorstel in zijn zak twee jaar geleden Israël bezocht. Hij organiseerde een handelsconferentie met handelsdelegaties uit Nederland, Israël en de Palestijnse gebieden. De conferentie slaagde wonderwel en het is de bedoeling om dit tweejaarlijks te herhalen. Die twee jaar zijn nu om en is inmiddels in de vergetelheid geraakt. Zeker nu minister Koenders heeft laten weten het internationaal atoomakkoord met Iran toe te juichen.
Netanyahu is not amused over dit nu tot stand gekomen akkoord en noemt het een ‘vergissing van historische omvang. Hij laat weten er alles aan te doen om de nucleaire ambities van Iran de kop in te drukken. De Israëlische premier vindt dat het nu gesloten atoomakkoord het voortbestaan van Israël bedreigt. Koenders komt pleiten voor een twee staten oplossing en komt op een heel verkeerd moment op bezoek in Israël. Het draait dan ook uit op een kil en afstandelijk bezoek dat uiteindelijk niets zal opleveren.