Dat de NOS op Koningsdag een prestatie van formaat heeft geleverd staat buiten kijf. Met vijfhonderd medewerkers, dertien satellietwagens, 160 camera’s, een helikopter en een vliegtuig bleek de omroep zeer wel in staat de troonswisseling in beeld te brengen. Twee miljoen euro well spent, aan de plaatjes lag het niet. De praatjes waren echter een beetje mal. Vijf vragen aan de NOS.
Wat zijn de kosten van de inhuldiging?
De NOS besteedde er nauwelijks een woord aan: wat waren de kosten voor de inhuldiging? Amsterdam berekende deze in februari op zeven miljoen euro. De bijdrage van de overheid is door het ministerie van Algemene Zaken geschat op vijf miljoen euro. Maar dat is exclusief beveiligingskosten. Op de website van het Koninklijk Huis staat: “De kosten worden opgevangen binnen de bestaande begrotingen van de betrokken ministeries, de gemeente Amsterdam en de Eerste- en Tweede Kamer. De hoogte van de kosten is op dit moment nog niet bekend.” Intrigerend zinnetje, nietwaar?
Waar waren de tegenstanders van de monarchie?
Een rij bekende Nederlanders schoof aan in de glazen studio op de Dam. De meest kritische was Humberto Tan die het opviel dat er na de festiviteiten op de Dam geen sprake meer was van protocol. De ene agent droeg nog zijn ceremoniële uniform met witte handschoenen, de andere diender droeg zijn dagelijkse uniform. “Met zwarte handschoenen!” aldus de modebewuste Tan. Kritischer werd het niet de dag. Er stonden zo’n honderd republikeinen op het Waterlooplein. Waarom niet één daarvan naar de studio gehaald?
Waarom bleef de omroep stil over prins Carlos junior?
De NOS deed ook verslag van de koninklijke gasten die de Nieuwe Kerk binnenkwamen. Onlangs werd bekend dat prins Carlos junior juridisch in het stof beet. Zelfs de Nationale Ombudsman moest er aan te pas komen, zodat Edwin de Roy van Zuydewijn zijn recht kon halen. Zowel in de aanloop naar Kroningsdag als op de dag zelf zweeg de NOS in alle talen over de juridische perikelen van dit lid van de Koninklijke Familie. Was de NOS wellicht bang dat De Roy van Zuydewijn het feestje zou verpesten?
Hoe zat het met het demonstratie-incident op de Dam?
Vlak voor de balkonscène werden twee demonstranten verwijderd van de Dam. De politie kwam terecht in een communicatie-nachtmerrie: ze verspreidde tegengestelde berichten. Uiteindelijk moesten de ordetroepen van PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan hun excuses aanbieden. Maar waarom zat er niet een politie- of gemeentewoordvoerder in de studio toen bleek dat de Amsterdamse politie onterecht de twee demonstranten verwijderd had? Paste dat niet in het plaatje?
Waarom kan de NOS niet tegen kritiek?
Zo, #VK opgezegd. Voelt meteen heel stuk lichter… @jpgeelen @chrisklomp
— Ilan Sluis (@ilanNOS) May 1, 2013