‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’ spreekt een oud Nederlands gezegde. Lachen is gezond en daarnaast ook nog eens leuk. Over chagrijnige mensen word nooit gezegd dat ze fijne personen zijn, over mensen die veel lachen wel. De Indiase dokter Madan Kataria zal het zelfde gedacht hebben toen hij de internationale dag van de lach introduceerde. Naast vele andere themadagen als ‘fiets naar je werk dag’, ‘vrouwendag’, ‘dag tegen homofobie’ en ‘wereld anti-tabaksdag’ vieren we vandaag de internationale dag van de lach.
Wat zijn we toch gelukkig
Zou het dan zo erg gesteld zijn met onze wereld, dat we zo’n lach dag nodig hebben? Waarschijnlijk wel! Want alleen al in ons land valt er op dit moment niet zo veel te lachen. Ondanks dat staan wij Nederlanders vierde in de ranglijst van meest gelukkige mensen. Al jaren behoren we tot de top van het world happiness report.
Zelfs onze vrolijke zuiderburen scoren lager dan ons Nederlandse volkje. Wie had dat nou gedacht? De uitkomst van dit onderzoek verscheen in april 2012. Inmiddels zijn we een maand verder en wellicht, als het onderzoek nu uitgevoerd zou worden, ook dieper gezakt in de ranglijst. De graadmeters van dit onderzoek waren namelijk inkomen, vrijheid, vertrouwen in de overheid en levensverwachting. En wat is daar nog van over?
Zeuren
Een dag niet gezeurd is een dag niet geleefd, zou het bekende spreekwoord beter kunnen klinken voor ons Nederlanders. We zeuren er op los. Ondanks dat we zo gelukkig zijn, zijn we schijnbaar nooit tevreden. Het begint ’s ochtends vroeg en we gaan er mee door tot we ons hoofd weer ten rusten leggen op het kussen. Hoe kan het toch dat we zo zeuren terwijl we zo gelukkig blijken te zijn? Simpelweg omdat we verwend zijn! We hebben alles, maar ondanks dat, lachen we als een boer met kiespijn.
Deze dag kan voor ons dan misschien toch nog iets teweeg brengen. Het is de bedoeling dat we na vandaag met z’n allen gelukkiger en positiever zijn. Vandaag is de dag stil te staan bij de positieve dingen in het leven. Ik daag u uit een dag niet te zeuren en meer te lachen. Want als we dan maar één dag per jaar mogen lachen, moeten we zorgen dat de lach ons niet zal vergaan vandaag. Wie het laatst lacht, lacht het best.