Lang leve de marine

02-09-2015 07:59

Sail 2015 maakte ons opnieuw bewust dat wij een zeevarende natie zijn. De export van Nederlandse offshore is goed voor 4 miljard euro. De scheepsbouw voor 18 miljard. De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van onze krijgsmacht en het zou goed zijn dat het binnenkort ook het enige onderdeel zou zijn.

Weinig heldendaden bij de landmacht

De landmacht heeft in Nederland nooit veel voorgesteld. Wij vertrouwden op onze Hollandse waterlinie. Alleen bij de slag bij Waterloo speelde Willem II een belangrijke bijrol. Er zijn zelfs militaire historici die menen dat Napoleon zonder het Nederlandse regiment niet verslagen zou zijn. Jeroen van Zanten schrijft in het Historisch Nieuwsblad over Willem II:

 

“Het was zijn bij nader inzien wellicht wat roekeloze standvastigheid die ervoor zorgde dat de Belgen, Nassauers en Nederlanders bij Quatre-Bras standhielden tegen Neys overmacht en Wellington de tijd kreeg versterkingen aan te voeren.”

 

Maar daarna hebben we van onze landmacht geen heldendaden meer vernomen.

37 JSF toestellen

In de lucht stellen we na de ondergang van Fokker ook niet veel meer voor. Dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog nog wel anders. De Fokker G-1 bleek tijdens de Duitse invasie het enige toestel van de Luchtvaartafdeling te zijn dat iets tegen de Duitse jachtvliegtuigen in kon brengen. Onze luchtmacht bestaat in de toekomst uit 37 JSF toestellen waarbij steeds vier vliegtuigen paraat zijn, maar waarover wij weinig te vertellen hebben en die we zelf niet bouwen.

Laat het marcheren aan de Duitsers over en het vliegen aan de Fransen, dan kunnen wij, samen met de Engelsen en de Amerikanen, de zeeën veilig houden. Wij hadden een zeer effectief vliegdekschip de Karel Doorman. Wij hadden kruisers, waaronder De Zeven Provinciën, 12 onderzeebootjagers, 8 onderzeeboten en diverse mijnenvegers. Veel van die schepen werden – en worden – in Nederland gebouwd. Daarnaast beschikt Nederland over een Korps Mariniers dat tot de beste ter wereld behoort. We hebben een admiraliteit in Den Helder, een marinebasis op Curaçao en Aruba. De Nederlandse Marine is in de afgelopen jaren ernstig verzwakt door voortdurende bezuinigingen. Daar moet een eind aan komen.

Opheffen

Investeer het geld dat we besparen door landmacht en luchtmacht op te heffen in de marine. Onze scheepsbouw en onze off shore zullen er wel bij varen. Wij moeten in Middelburg een Maritieme Academie oprichten, een fusie van KIM en KMA, die samen met de al bestaande Roosevelt Academy de beste van West-Europa kan worden. De mariniers die nu in Vlissingen gelegen zijn, volgen daar hun opleiding. Laten wij eindelijk gaan doen waar we goed in zijn.

Bovendien wordt volgens Robert D. Kaplan de 21ste eeuw de eeuw van de Marine!