De impact van de terroristische aanslagen in Parijs is enorm. Het zijn indringende beelden die keer op keer worden vertoond in de media. De politieke wereldleiders reageerden onmiddellijk op de gebeurtenissen. Op de oorlog in het midden van Parijs. Het barbarisme zal het nooit winnen van onze democratie was een veel gehoord statement. De Franse president Hollande en premier Valls lieten er geen misverstand over bestaan dat ze ISIS keihard gaan aanpakken. Minister-president Rutte deed ook een duit in het zakje en liet weten dat wij, Nederland, in oorlog zijn met ISIS. Hij deed deze uitspraak op een persconferentie in Den Haag. Hij stond keurig in een kostuum met das. Niet in gevechtstenue en ook niet gesecondeerd door de minister van Defensie Hennis Plasschaert. Geen militairen in het zaaltje van het perscentrum Nieuwspoort. We zijn in oorlog, een schokkende mededeling. Uit een onderzoek vandaag door Jonet.nl blijkt dat 84 procent van de ondervraagden bang is voor een terroristische aanslag zoals in Parijs.
Vier dagen geleden maakte Natalie Righton, parlementair journalist voor de Volkskrant een analyse over Nederland en ISIS. ‘Kabinet zit met handen in het haar over aanpak ISIS’ staat boven het artikel. De strijd tegen ISIS wint aan belang nu de terreurgroep zich lijkt te richten tegen de landen die haar bestrijden. Maar wat blijkt: VVD en PvdA zijn hopeloos verdeeld. Ook in het kabinet denken de ministers van Defensie, Hennis en Buitenlandse Zaken, Koenders anders. In een kabinetsbrief die vorige week verscheen, staat onomwonden dat IS niet alleen in Irak, maar ook in Syrie moet worden bestreden. Nederland bestrijdt de Islamitische Staat alleen in Irak. Vanuit militair oogpunt is het noodzakelijk dat de thuisbasis en aanvoerlijnen- en commandolijnen in Syrie worden aangevallen. Als ik de kabinetsbrief vertaal, wil Hennis wel optreden in Syrië, maar Koenders niet. Maar de coalitie is ten diepste verdeeld en dat is een slechte zaak.
VVD en PvdA zullen het snel eens moeten worden over wat ze willen. Rutte zegt: “We zijn in oorlog met ISIS.” Dat zijn makkelijke woorden. We zijn in oorlog, maar wat betekent het concreet? Beseft het publiek wat het betekent? Welke maatregelen worden genomen? Hoe kan de politiek ons uitleggen in welke mate we nu wel of niet gevaar lopen. Maatregelen zijn nodig om Nederlanders een veiliger gevoel te geven. Waar worden we mee geconfronteerd? Politieke eensgezindheid is nu noodzakelijk.
Alle partijen moeten eensgezind het kabinetsbeleid steunen als het gaat om militair optreden en effectieve maatregelen in Nederland. Grenscontroles invoeren, meer beveiliging, meer geld voor defensie en inlichtingendiensten. Het Schengenverdrag opschorten is een belangrijk signaal. Verdergaande screening van vluchtelingen die binnenkomen, maar ook meer controles op Nederlandse jihadisten en hun sympathisanten. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam sprak nog het duidelijkst: “Het is tijd om ISIS weg te vagen.” En ook: “Als je niet van onze vrijheid houdt, rot dan maar op.” Dat zijn korte en duidelijke teksten. Een voorbeeld voor het geleuter van de Haagse politici.