“Kraken als anarchistische, niet democratisch gelegitimeerde en willekeurige vorm van leegstandsbeheer is onacceptabel en past niet bij deze tijd”, wijze woorden van oud-collega Ten Hopen, zo’n 10 jaar geleden… Hij was de initiatiefnemer van het kraakverbod, zeer gemotiveerd, omdat kraken een vorm van eigenrichting is, waarbij het eigendomsrecht ontoelaatbaar wordt aangetast. Hij kreeg het, met steun van VVD, CU, SGP en PVV voor elkaar. In 2010 werd het kraakverbod wet. En waar staan we nu? Je kunt gevoegelijke zeggen: ‘Terug bij af.’
De wet moet namelijk wel worden gehandhaafd. Alles staat en valt bij uitvoering. Toegegeven, de rechters en het OM hadden het er al niet gemakkelijk op gemaakt. Nadat een pand is gekraakt mag pas tot ontruiming worden overgegaan als een voorzieningenrechter de gelegenheid heeft gekregen er een uitspraak over te doen. In beginsel moet dus worden gewacht met onmiddellijk ontruimen. De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft inmiddels gesproken en besloten dat de krakers de panden moeten verlaten, maar wel pas eind mei….
Dit alles toont aan dat de handhaving van het kraakverbod een lachertje is en dat is voor het CDA onverteerbaar. Ook de politie heeft hierover geklaagd. Tijdens een hoorzitting, in het parlement, stelde de Amsterdamse politiecommissaris zich erover dat de wet niet wordt uitgevoerd zoals bedoeld en dat kraken hierdoor zelfs wordt gefaciliteerd.
Nou, we kunnen gerust zeggen dat daarvan in onze hoofdstad inmiddels sprake is:
Achter elkaar worden panden gekraakt;
Buurtbewoners vertrekken of durven amper boodschappen te doen;
Een beveiligingsbedrijf is inmiddels ingehuurd! (Waarover de burgemeester dan weer klaagt?!) en de politie maakt er overuren.
De krakers wanen zich onaantastbaar. Krijgen nu tot juni de tijd om ‘nieuwe woonruimte te zoeken’. Hoezo? Deze groep had Nederland al lang moeten verlaten!
Het is schandalig.
En het kan echt anders. Zelfs met de huidige wet en regelgeving.
Er hoeft namelijk niet te worden afgewacht als er sprake is van huisvredebreuk. Nou, zelfs de voorzieningenrechter trok deze conclusie. Een vrouw stond te douchen en ze kwamen gewoon haar huis binnen! Een inbreuk op haar huisrecht, aldus de rechter. Dus? En in een woning werd door Ymere geklust en daar liep het uit op een confrontatie.
Er hoeft ook niet te worden afgewacht als er gevaarlijke situaties ontstaan. Kijk daarvoor maar eens naar wat zich rondom de panden allemaal heeft afgespeeld. Het was een slagveld. En er hoeft bovendien niet gewacht te worden indien er sprake is van (dreiging van) verstoring van de openbare orde en veiligheid. Welnu, wie nog ontkent dat daarvan sprake is,heeft de afgelopen week onder een steen geleefd. En zou tegengeworpen worden ‘er zijn toch geen aangiftes?’, bedenk dan dat de politie het doen van aangifte heeft ontmoedigd waardoor mensen het bij een melding moesten laten.
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Een toepasselijker gezegde kan ik even niet verzinnen. Het ziekt maar door in onze hoofdstad omdat er nauwelijks wordt ingegrepen. De ‘Driehoek’ laat het gebeuren. De rechter was niet ongevoelig voor de klachten van Ymere en de buurtbewoners, somde het zelfs allemaal even op: 2 vergiskraken, intimidatie, bedreiging en schade, maar had toch meer compassie met de krakers. Die mogen immers tot juni blijven zitten. So much voor de handhaving van het kraakverbod. Bewoners, de woningcorporatie, beveiligers en agenten hebben het nakijken.
Laat ik duidelijk maken waarom de situatie, ook na de uitspraak van de rechter, ons zo dwars zit. Voor gewone gezinnen is in onze hoofdstad nauwelijks ruimte. Woningen zijn er niet of onbetaalbaar. Hier kraken lieden die ons land al lang hadden moeten verlaten woningen die hierdoor niet geschikt kunnen worden gemaakt door mensen die er wel recht op hebben. Gewone gezinnen, die in onze steden leefbaar houden, een bijdrage zijn.
Een bizar aspect dat bespreking behoeft is dat de woningcorporatie hier, ten behoeve van nieuwbouw (!) woningen wil slopen, maar nog niet iedereen is/wil weg. Er staan dus wat huisjes leeg. Waarvan sommige inmiddels onbewoonbaar zijn. Maar nu moet Ymere investeren in die woningen om ze geschikt te maken voor tijdelijke bewoning om ze zeer binnenkort te kunnen slopen. Dat is toch je reinste kapitaalverlies! Daar betalen we ook met z’n allen voor. Dat is toch te gek voor woorden!?
Politiecommissaris Schaap vertelde destijds in de hoorzitting dat de politie machteloos staat. Met de handen op de rug toekijkt. Wij hebben ze de afgelopen tijd ook in verlegenheid gezien. Ze proberen de boel te sussen, zijn er onnoemelijk veel uren aan kwijt, terwijl ze er voor gewone burgers willen zijn. Aangiften willen opnemen, zaken willen oplossen. Daar hebben wij de politie voor.
Wij willen dat het kabinet er alles aan gaat doen om ervoor te zorgen dat het wettelijke kraakverbod, waartoe democratisch is besloten, gewoon gehandhaafd kan gaan worden. In het belang van eerzame burgers, gezinnen die ook een plek in de stad verdienen. Zij maken het leefbaar. Niet de illegale krakers die menen hun plek op te kunnen eisen en bezit te nemen van wat niet van of voor hen is.
Wij willen dat ervoor wordt gezorgd dat het kraakverbod praktijk wordt. Dat bijvoorbeeld de toetsing van de rechter geen opschortende werking heeft, en/of de termijn van 8 weken flink wordt teruggebracht.
Daarnaast willen we dat nu eens wordt doorgepakt op die ‘We are here’-club. Die hebben geen verblijfsrecht meer in ons land!
Wij hebben daartoe natuurlijk pittige moties ingediend. Twee om ervoor te zorgen dat onzalige besluiten in Amsterdam worden vernietigd. Ons is namelijk gebleken dat is opgeroepen om geen ontruimingen meer aan te vragen en om te gaan betalen voor alternatieve woonruimte voor de krakers. Daarnaast hebben we opgeroepen ervoor te zorgen dat de kraakwet in ere wordt hersteld. Dat het kraakverbod dus weer zal worden gehandhaafd zoals bedoeld. Daartoe was immers democratisch besloten. In reactie op onze verzoeken heeft het kabinet toegezegd er opnieuw met het Openbaar Ministerie over om tafel te gaan om te bezien hoe daarvoor gezorgd kan worden. We zijn benieuwd. Maar hoe dan ook hou ik druk op de ketel. Wordt dus vervolgd, dan weten we meteen of ditmaal wel gevolg is gegeven aan een besluit, namelijk dat de huizen leeg moeten zijn op 1 juni.
Wetten zijn er immers om te handhaven.
Dit is een bewerking van de spreektekst van Madeleine van Toorenburg tijdens het debat donderdag over het kraken van sociale huurwoningen in Amsterdam.