Het is nu twintig jaar geleden dat ik in de Tweede Kamer kwam. Twintig jaar en 27 dagen om precies te zijn. Ik ben er even tussenuit geweest. Dat wel. Een jaartje of achttien. In de tussentijd is er veel veranderd. Mijn kinderen kunnen zich er niets bij voorstellen, maar twintig jaar geleden deden we ons werk zonder mobieltje, internet en email. Je was niet altijd bereikbaar. Nieuws las je in de krant. Kabinetsstukken, signalen van mensen en zo nu en dan een scheldkanonnade kwamen per post.
Wat er ook veranderd is: de verhouding met het kabinet. Het was toen ondenkbaar dat ministers de gangen van het Tweede Kamergebouw rondstruinden op zoek naar steun voor hun plannen. Inmiddels is het aan de orde van de dag. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de constructiefout van dit kabinet. Rutte en Samsom waren even vergeten dat voor een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal, zoals de Koningin dat altijd zo mooi zei als ze de opdracht gaf tot het formeren van een kabinet, betekent dat je ook een meerderheid in de Eerste Kamer nodig hebt. Wij gaan die gesprekken niet uit de weg. Maar ik wil het niet alleen hebben over de plannen van het kabinet. Zij vergeten namelijk een hervorming: die op het gebied van duurzaamheid. En laat ik dat nou net nogal belangrijk vinden.
Dus mailde ik afgelopen weekend een Duurzaamheidsdeal naar de minister-president en de minister van Financiën. Van de week stuurde ik het pakket ook nog met de post. Beetje ouderwets misschien, maar voor officiële stukken hoort dat er bij vind ik. Dit is wat ik hem schreef:
Beste Mark,
Graag bied ik je hierbij ook nog officieel de duurzaamheidsdeal aan die ik in het afgelopen weekend namens mijn fractie presenteerde.
Het stuk is geschreven vanuit de gedachte dat er naast het sociaal akkoord en de akkoorden over zorg en wonen, een urgente noodzaak bestaat afspraken te maken over de transitie naar een duurzaam Nederland. Ons land heeft op dat gebied ten opzichte van andere landen een grote achterstand opgelopen. We missen daardoor kansen om het milieu schoner en onze economie gezonder te maken.
Ik pleit ervoor dat de overheid op het terrein van de fiscale vergroening meer ambitie toont. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het levert ook banen op. Ik doe voorstellen die ons minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen en die besparingen opleveren omdat we zuiniger met energie omspringen. En ik stel voor meer in openbaar vervoer te investeren en niet in nieuw asfalt. Zo houden we de mobiliteit in stand en bieden we de burger een alternatief voor de auto.
Zoals je weet is ook GroenLinks regelmatig met bewindslieden uit het kabinet in gesprek over uitvoering en uitvoerbaarheid van delen van het regeerakkoord. We zetten die gesprekken over onderwijs en kinderopvang graag voort, maar zien duurzaamheid daarbij wel als derde cruciaal onderwerp van deze positieve agenda. Deze hervorming heeft voor ons de hoogste prioriteit. Ik reken er daarom ook op dat je bereid bent om met mijn partij en anderen, binnen en buiten de coalitie, te spreken over duurzaamheid.
Ik kijk uit naar je reactie. Kun je volgende week iets laten horen?
Met vriendelijke groet,
Bram
Ben je ook nieuwsgierig naar de Duurzaamheidsdeal? Die vind je hier.
Bram van Ojik is fractievoorzitter GroenLinks Tweede Kamerfractie en woordvoerder Sociale Zaken. Hij blogt tot de zomer voor ThePostOnline over sociale kwesties.