Medio 2012 pleitte onze politiek leider Sybrand Buma voor “een nieuwe moraal” in Nederland. Letterlijk: “De vervreemding, de verharding, de ik-cultuur, het gebrek aan respect. Zelfs in deze tijden blijkt dat de hoofdvraag niet is: hoe verdien ik mijn geld, maar hoe gaan we met elkaar om?” Aan het huidige maatschappelijke debat over Zwarte Piet te zien, sloeg Buma toen de spijker op zijn kop. Dit debat is namelijk doorgeschoten in intolerantie, gebrek aan respect, onnodige polarisatie en onophoudelijke beledigingen – zowel vanuit zogeheten ‘witte’ als ‘zwarte’ Nederlanders. Wij willen het CDA-partijcongres van 2 november 2013 vragen het pleidooi van Buma voor een nieuwe moraal nieuw leven in te blazen en zich als christendemocraten hard te maken voor meer respect in de omgangsvormen tussen Nederlanders.
Terwijl supermarkten nog druk bezig waren hun schappen te vullen met pepernoten, taai taai en chocoladeletters, werd Nederland deze herfst getrakteerd op een venijnige discussie over de toekomst van Zwarte Piet. Los van de inhoud van deze maatschappelijke discussie valt de respectloze toon van de discussie in negatieve zin op. Eén van de dieptepunten speelde zich op 26 oktober jl. op het Haagse Malieveld af toen een zwarte mevrouw volgens ooggetuigen werd “bedreigd, geïntimideerd, uitgescholden en ‘vriendelijk’ verzocht zich aan onze manieren aan te passen of op te rotten naar ‘haar eigen land’”. Tegelijkertijd voelen vele Nederlanders zich met weinig respect behandeld als zij bij het vieren van het traditionele kinderfeest ineens voor “racisten” worden uitgemaakt. Van weerskanten is er sprake van een schrijnend gebrek aan wederzijds begrip en worden (schijn)tegenstellingen hopeloos uitvergroot. Het einde aan deze discussie die ons land al weken in gijzeling houdt, lijkt voorlopig niet in zicht.
Een uitgelezen kans dus om Buma’s pleidooi voor een nieuwe moraal van stal te halen. Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen schreef hij hierover een persoonlijke brief, met als afsluitende woorden: “Samen met u wil ik bouwen aan een samenleving waarin goed gedrag weer de norm is. Iedereen doet mee, heeft oog voor de ander en respect voor elkaar. Niemand leeft alleen voor zichzelf. Samen kunnen we meer.”
Het is nu de hoogste tijd om die woorden kracht bij te zetten. Niet een taak van Buma alleen, maar van élke CDA’er met een hart voor de publieke zaak. Om ons als CDA in te zetten voor een samenleving waarin iedereen meedoet, iedereen ertoe doet, we oog hebben voor elkaar en respectvol met elkaar omgaan, adviseren we als partijgenoten het volgende:
In deze fragiele en onzekere tijden moeten we als CDA’ers voorkomen dat de huidige polarisatie overslaat in fanatisme, radicalisme of zelfs geweld. Om dát te voorkomen en om vanuit onze christendemocratische inborst te strijden voor solidariteit en publieke rechtvaardigheid, is het persoonlijk leiderschap van élke CDA’er op dit terrein van moraliteit en grondrechten nu harder nodig dan ooit tevoren. Laten we dat gezamenlijk doen, want samen kunnen we meer.
Dave Ensberg-Kleijkers
Wil van der Kruijs
Til Gardeniers
Anita Rasenberg
Kiza Magendane
Ibrahim Wijbenga
Ruben Jacobs
Gerben Karssenberg
Peter Noordhoek
Godfried van Gestel
Marc Frans
Monique Vogelaar
Rene Peters
Cor Toorenburg
Denis Maessen
Ankie Kannekens
Hans Wachtmeester
Els Groeneweg
Niels van de Ven
Eric van Luxemburg
Martijn van Helvert
Peter Richelieu
Dirk Dekker
Peter Elbertse
Peter Ketelaars
Wubbo Tempel
Frans Wouters
Lambert van den Bosch
Ties Sweyen
Marc Breugelmans
Mitra Rambaran
Marleen van Mossel
Arend Huitzing
John van Hal
Radj Ramcharan
Bob Bergkamp
Pieter Jan van der Zaag
Bianca Prins
Erik Ronnes
Thoon Essed
Kübra Atalay
Pieter Paans
Marianne Luyer
Henk Geraats
Akbal Mohamed
Mustafa Mohamed
Kathleen Ferrier
Marco de Fonkert
Paul Rüpp
Jeroen Cremers
Hubert Mackus
Bart van Horck
Lennox de Ronde
Sahin Seme
Alle ondertekenaars van deze brief zijn lid van het CDA