De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur heeft in 1985 als gymnasiast samen met andere kinderen uit Heemstede wat spulletjes gestolen uit een basisschool in Heemstede. Hij kreeg een boete en aantekening op zijn strafblad. De zaak is afgedaan, Van der Steur heeft er spijt van. Klaar! De ironie van de zaak is dat Van der Steur tot hij minister werd binnen de VVD de cursus integriteit gaf.
Ton Elias – die onlangs twitterde over ‘krakerstuig’ – heeft in 1979 samen met een groep politicologen een pand van de Universiteit van Amsterdam gekraakt. Het was een villa gelegen aan het Vondelpark, waar hij zes jaar lang voor bijna niks gewoond heeft. Toen ik op 30 maart aan de opinietafel van Radio 1 vertelde dat ook Ton Elias kraker was geweest, belde Elias onmiddellijk in om te zeggen dat hij helemaal niet gekraakt had, hij was juist antikraak geweest.
Mijn zegslieden beweren dat Elias op een receptie van het College van Bestuur hoorde dat er een kapitale villa leeg kwam omdat het instituut dat daarin gevestigd was ging verhuizen. De leiding van de UvA liet weten dat zij er niet rouwig om zou zijn als Ton Elias met een paar vrienden dat pand zouden kraken, om erger te voorkomen. Zo gezegd zo gedaan. Elias vertelde mij in het genoemde radioprogramma dat hij zes jaar in die villa aan het Vondelpark heeft gewoond en hij vertelde – niet zonder trots – dat ze zelf de elektriciteit betaalden. Nou, nou!
Hij noemde zich antikraak en vanuit zijn perspectief heeft hij misschien wel gelijk. Maar door dat te doen verzeilde hij in een nieuw integriteitsdilemma. Elias was destijds redacteur van het onafhankelijke universiteitsblad Folia Civitatis die het bestuur van de universiteit kritisch zou moeten volgen. Maar hoe onafhankelijk ben je als journalist nog als datzelfde bestuur je tegen een minimale vergoeding in een universitaire villa aan het Vondelpark laat wonen? Het minste dat je kan zeggen is dat het bestuur van de UvA goed voor Ton Elias zorgde. Dat zal zijn journalistieke werk mogelijk beïnvloed hebben.
Uiteindelijk kwam hij terecht bij het verzekeringsbedrijf Aegon, als voorlichter. Daar beleefde hij, samen met bestuursvoorzitter Kees Storm, gouden tijden. In een interview met Folia Civitatis van 13 oktober 1998 vraagt Hein Meijers aan Elias: ‘Ton, wat voel je je op dit moment: voorlichter, journalist of bobo?’
‘Ton peinst even kort, de ogen ten hemel gericht, en lacht. Op deze vraag had hij gerekend. “Als ik tussen deze categorieën moet kiezen voel ik mij toch het meest voorlichter.”’
Nu Van der Steur minister is geworden kan Ton Elias misschien die cursus Integriteit overnemen. Hij is, net als Van der Steur, ervaringsdeskundige. Als ik Elias nu zou mogen interviewen zou ik heb als eerste vraag voorleggen: ‘Ton, wat voel je je nu het meest: handige jongen of integriteitsdeskundige?’
P.S. Afshin Ellian deed gisteren aangifte tegen Shabir Burhani alias Maiwand al-Afghani wegens het aanzetten tot geweld tegen homoseksuelen en bedreiging in de talkshow van Pauw. Ik steun hem daarin en doe een oproep aan mijn lezers om dat ook te doen.