Zorgverzekeraar Achmea koopt geen zorg in bij het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis voor patiënten met een budgetpolis. Zo bleek deze week uit de media. Budgetpatiënten kunnen in andere ziekenhuizen terecht zo stelt deze zorgverzekeraar, bijvoorbeeld in het Diaconessenhuis. Een ziekenhuis dat al sinds mei vorig jaar door de Inspectie voor de Gezondheidszorg in de gaten gehouden wordt en in november vorig jaar onder verscherpt toezicht is gesteld. Een ziekenhuis waar de situatie volgens Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de Zorg, potentieel gevaarlijk is met grote risico’s voor patiënten. Zorgelijk?
Niet volgens minister Schippers want die ziet alleen maar positieve ontwikkelingen bij de zorgverzekeraars. Kijk eens hoe goed ze op de prijs letten. Hun reserves groeien elk jaar en bedragen inmiddels al meer dan 9 miljard euro. Kijk eens hoe goed ze de zorg verdelen. Het sluiten van verloskundige afdelingen en van spoedeisende hulpposten verloopt voorspoedig. Kijk eens hoe ze de normen aanscherpen en praktisch op de stoel van de arts gaan zitten en als die protesteren dan krijgen ze geen contract en gaan ze maar failliet. Allemaal lastige keuzes die de minister anders zelf had moeten maken dus die legt ze graag bij de zorgverzekeraars neer.
En patiënten kunnen altijd nog voor een andere zorgverzekeraar kiezen. Dat er maar vier zorgverzekeraars overgebleven zijn die vrijwel de gehele markt bedienen en dat ze alle vier eenzelfde machtspositie uitoefenen, daar laat de minister zich niet over uit. Dat maar heel weinig mensen van zorgverzekeraar wisselen, dat 73 procent van de verzekerden zelfs nog nooit overgestapt is, daar kijkt de minister niet naar. Dat zorgverzekeraars vooral op basis van de laagste prijs inkopen en niet op basis van kwaliteit, daar wordt volgens de minister aan gewerkt. Kijk maar naar de toename van kwaliteitsindicatoren en van kwaliteitskeurmerken en roze lintjes die de deur uit vliegen. Het gaat echt de goede kant op met ons zorgstelsel en kijk vooral niet naar het aantal rechtszaken dat gevoerd wordt, door zowel zorgaanbieders als patiënten.
Wat er moet gebeuren is het evenwicht terugbrengen tussen de drie partijen in de zorg, de patiënten, de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars. Dat begint met transparantie. Maak de inkoopvoorwaarden openbaar. Laat zien hoe keuzes tot stand komen en welke normen worden gehanteerd. Ga over die normen in gesprek met zorgaanbieders en patiëntenorganisaties in plaats van ze voor de rechter uit te vechten. Treed naar buiten over afspraken in plaats van ze indirect via de achterdeur te regelen en buiten het zicht te houden. Stop met patiënten bang maken en zorgaanbieders op de kast jagen. Maak er werk van om het opgepotte premiegeld terug te laten vloeien naar premiebetalers. En leg uit waarom een ziekenhuis dat onder toezicht staat wel gecontracteerd wordt en een in kanker gespecialiseerd ziekenhuis niet.
En de regie? De minister moet de regie beter bewaken en de zorgverzekeraar terugfluiten. We willen geen behandeling op basis van polis maar op basis van medische noodzaak, geef artsen daarin de ruimte. Daar zal ik voor pleiten in het door de PVV aangevraagde debat komende donderdag.