CDA’ers: negen uitgangspunten voor Israël-Palestina

23-07-2014 11:40

Met de inval in de Gazastrook is het dieptepunt in het Israëlisch-Palestijnse conflict bereikt. Alle afspraken in de door de VS, EU, Rusland en VN in 2002 geformuleerde Road Map zijn door Israël in één klap weggevaagd. De vestiging van een Palestijnse staat naast Israël op basis van de grenzen van 1967 is verder weg dan ooit. Daarmee zijn ook de poten weggevaagd onder het in 2003 geschreven en in 2012 herbevestigde rapport ‘Een rechtvaardige aanpak’ waarin het CDA zich uitspreekt voor een Palestijnse staat naast Israël en de inzet van alle mogelijke pressiemiddelen om dit doel te realiseren.

Israël lapt alle internationale afspraken aan zijn laars

De Palestijnse staat is lichtjaren weg en de onderdrukking van het Palestijnse volk in de bezette gebieden gaat onverminderd voort net als de bouw van joodse nederzettingen. Israël lapt hiermee alle internationale afspraken aan zijn laars. Let wel, Hamas is echt geen lieverdje en haar terreuracties vragen om een harde aanpak. Maar dat mag niet betekenen dat Israël zichzelf carte blanche geeft en tegen alle afspraken in burgerdoelen in de bezette gebieden bombardeert, de Gazastrook binnenvalt en honderden slachtoffers onder het Palestijnse volk maakt, inclusief een groot aantal vrouwen en kinderen.

Een uitdaging voor het CDA

De huidige desastreuze ontwikkelingen zouden voor het CDA een uitdaging moeten zijn om de in het verkiezingsprogramma gedane beloftes na te komen en zich sterk te maken voor een actieve rol bij het Israëlisch-Palestijns vredesproces. Na de vastgelopen Kerry-onderhandelingen is de EU aan zet om het vredesproces vlot te trekken. De EU is de grootste handelspartner van Israël en kan met gerichte maatregelen de nodige druk uitoefenen.Veel maatregelen zijn in concept al klaar, het wachten is het op het groene licht van de EU.

Negen uitgangspunten

Ons land lag onder vorige regeringen vaak dwars als het om EU-maatregelen tegen Israël ging. Dat moet veranderen. Het CDA zou zich moeten inzetten om met behoud van Israëls veiligheid de huidige impasse te doorbreken. Richtinggevend bij deze voortrekkersrol zouden de volgende uitgangspunten moeten zijn:

  1. Discussie binnen het CDA op gang brengen, om te komen tot een breed gedragen standpunt over het Midden-Oostenconflict, waarbij het rapport ‘Een rechtvaardige aanpak’ (2003) het uitgangspunt vormt.
  2. Via het CDA het regeringsbeleid ombuigen tot actieve betrokkenheid bij de pogingen van de EU en het “Kwartet” (VS, VN, Rusland, EU) om een doorbraak te bewerkstelligen in het vredesproces, op basis van het internationaal recht, zoals o.a. vastgelegd in de VN resoluties 242 en 338. Dit betekent dus actief werken aan een tweestatenoplossing met als uitgangspunt de grenzen van 1967.
  3. Het CDA moet bewerkstelligen dat de regering druk uitoefent op de regering van Israël, waarbij sancties niet uitgesloten worden, teneinde een snelle verbetering van de situatie op de grond te bereiken. Die verbetering houdt o.a. in: volledige stop op nederzettingenbouw, inclusief Oost-Jeruzalem, geen deportaties, vrij verkeer op de Westoever, eerlijke waterdistributie en opheffing blokkade Gaza.
  4. Erkennen van de staat Palestina, met als voorlopige grenzen de bestandslijnen van 1967.
  5. Opwaarderen van de Palestijnse vertegenwoordiging in Den Haag tot ambassade.
  6. Niet langer wachten op EU-regels voor labeling van producten uit de nederzettingen, maar zelf initiatief nemen (o.a. Engeland en Denemarken gingen al voor).
  7. Zo snel mogelijk toetreding van Palestina tot de Haagse Conventies behandelen.
  8. Het Meerjaren Strategisch Plan van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah krachtig ter hand nemen en uitdragen.
  9. Opstarten van bilateraal overleg Tweede Kamer – Palestijns parlement

Patstelling in het vredesproces te doorbreken

Als het CDA van mening is dat ons land een belangrijke rol kan spelen bij de totstandkoming van een gezamenlijk EU-standpunt dan moeten wij er alles aan doen om de patstelling in het vredesproces te doorbreken. Juist vanwege de innige band met Israël zou ons land deze voortrekkersrol moeten vervullen. Onze stem telt in Israël. Hierbij moet ook het Palestijnse volk worden betrokken. Partijen die de staat Israël niet erkennen, moeten worden uitgesloten. Dat geldt omgekeerd ook voor Israëlische partijen die de staat Palestina niet erkennen.

Het CDA dient zich met alle mogelijke middelen sterk te maken voor deze aanpak. De huidige gang van zaken leidt tot nog meer onschuldige slachtoffers aan beide kanten. Hiermee is niemand gediend.

Deze column verscheen eerder op ChristenDemocraat.nl.