Goede voornemens. Zelf heb ik ooit besloten ze nooit te maken, omdat ik ergens toch wel weet dat ik mezelf er niet aan ga houden. Toch heb ik dit jaar met een huisgenoot de losse afspraak gemaakt om (in ieder geval in het begin van 2013) meer te gaan sporten. Dit moet wel één van de populairste voornemens zijn, gezien de regelmaat waarmee ik deze hoor als het eind van het jaar nadert.
Mensen voelen zich goed bij dit voornemen. Maar niet alleen bij deze. Goede voornemens houden namelijk een belofte in. Een belofte voor de toekomst en waar je je fijn bij kunt voelen in de wetenschap dat ‘het allemaal wel goed komt’. Het is hét ultieme uitstelmoment, maar dan één die meer aanvoelt als een slaapliedje dan als een verplichting die boven je hoofd hangt.
Verlangens
Goede voornemens zijn niets meer dan het projecteren van verlangens op het komende jaar. Iets waar ook politici in uitblinken: in 2013 gaan de Nederlandse bibliotheken gered worden en kunnen de burgers meer openheid van de overheid verwachten. In de directe omgeving zal men echter eerder verlangens tegenkomen die verband houden met persoonlijke gevoelens van vriendschap, eigenwaarde en geluk, waar tegen het eind van het jaar meer behoefte aan is dan op andere momenten. Dit zal ongetwijfeld samenhangen met de lengte van de dagen en niet in de laatste plaats met de feestdagen, die nogal wat barmhartigheid van ons eisen. Men gaat verlangen naar een nieuw begin, een frisse start, die deze gevoelens kan vervullen. Hier speelt weer het element van passiviteit: het gevoel dat men er zelf iets voor hoeft te doen is grotendeels afwezig, omdat het nog zo ver weg lijkt.
2013 heeft echter nog meer moois voor ons in petto dan het eindelijk stoppen met roken of die oudtante in dat verzorgingstehuis opzoeken die je al zo lang niet hebt gezien. Een paar hoogtepunten: het is door de VN uitgeroepen tot International Year of Quinoa. Allemaal aan de granen dus. Daarnaast is het het jaar dat Fidel Castro dan eindelijk zal sterven. Tenminste, als we The Economist mogen geloven. Tot slot mag de politie ook in het nieuwe jaar paragnosten blijven inzetten. Way to go, Opstelten! Nu zullen onze wetsdienaren in staat zijn vrijpostige voorspellingen te maken, gelijk aan die van The Economist.
Het grote wachten
Kortom, in 2013 gaat het allemaal gebeuren. Tenminste, als we met zijn allen onze verlangens erop blijven projecteren. Het grote wachten is aangebroken.