President Obama beheerste het nieuws gisteren met zijn aankondiging dat hij stopt met het uitzetten van jonge illegalen die als kind de VS zijn binnengekomen.
Obama zet immigratie op verkiezingsagenda
Goed nieuws voor de vele jongeren die zich Amerikaans voelen, maar het alleen op papier niet zijn. President Obama wil nu stoppen met het deporteren van jongeren onder de 30 die voor hun zestiende jaar buiten hun schuld om het land illegaal zijn binnengekomen, minstens vijf jaar in Amerika hebben gewoond, onderwijs hebben genoten of in het leger hebben gediend. Ook wil Obama dat deze jongeren een werkvergunning kunnen krijgen. Het is een opmerkelijk besluit van de president die meer illegalen heeft uitgezet dan George W. Bush, maar die wel altijd voorstander is geweest van een soort van jongerenpardon: de DREAM Act. Volgens de DREAM Act zouden jongeren die aan bovenstaande criteria voldoen de mogelijkheid krijgen tot een permanente verblijfsvergunning. De DREAM Act werd anderhalf jaar geleden door beide partijen opgesteld, maar is nooit door het Congres gekomen. Obama omzeilt nu het Congres met dit besluit in de vorm van een executive order, tot grote woede van Republikeinen. Het is ook wel erg opzichtig waarom Obama dit besluit heeft genomen: het is een verkiezingsjaar en de Latino vote kan wel eens doorslaggevend zijn in sommige swing states. En het is weer eens een ander onderwerp dan de economie…
Republikeinen hekelen Obama’s ‘jongerenpardon’
President Obama’s besluit is een tijdelijke maatregel en moet niet gezien worden als amnestie of een pardon, aldus Janet Napolitano, de minister van Homeland Security waar het immigratiebeleid is ondergebracht. Maar door Republikeinen wordt het wel als zodanig gezien. Afgevaardigde Steve King uit Iowa stelde dat het Congres de DREAM Act verworpen had en dat Obama niet de vlucht naar voren mag nemen buiten het Congres om. Op de radio show van Mike Huckabee verklaarde King dat hij bereid was de Obama regering aan te klagen.
Senator Marco Rubio uit Florida, zelf van Cubaanse afkomst en geestelijk vader van een Republikeinse ‘DREAM Act light’ voorstel, was niet onderverdeeld negatief: “Today’s announcement will be welcome news for many of these kids desperate for an answer, but it is a short-term answer to a long-term problem. And by once again ignoring the Constitution and going around Congress, this short-term policy will make it harder to find a balanced and responsible long-term one.”
Rubio is een veelgenoemde kandidaat als running mate voor Mitt Romney, die moeite had te reageren op Obama’s voorstel. Hij heeft altijd verklaard de DREAM Act te vetoën en zijn oplossing voor de illegale immigratieproblematiek was ‘zelfdeportatie’. Maar gevraagd naar zijn reactie stelt hij nu voor het gemak maar dat hij het eens is met Rubio, en dat er vooral een lange termijn oplossing nodig is voor jongeren.
De weerstand die president Obama opriep bij Republikeinen met zijn immigratie besluit, werd treffend geïllustreerd door verslaggever Neil Munro van het rechtse blog The Daily Caller. Nog tijdens zijn toespraak voor de pers, schreeuwde Munro zijn vraag: “Why do you favor foreigners over Americans?” Obama reageerde zichtbaar geïrriteerd.
Kort nieuws
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.