Column

Posset over politiek: Lijst 13 VNL

01-03-2017 12:12

Bij Jan Roos komt de stoom inmiddels uit zijn oren als hem door een journalist weer eens naar de overeenkomsten tussen VNL en de PVV wordt gevraagd. Het liefst spreekt hij alleen over VNL’s standpunten. Deze verzuchting lijkt me strategisch gezien niet verstandig. Veel stemmers op de PVV hoor je telkens weer zeggen dat ze op de PVV stemmen maar veel van Wilders uitspraken te extreem vinden. Jan Roos zou dit met beide handen moeten aangrijpen om zoveel mogelijk vissen uit de PVV vijver te vissen. Maar hij blijft nurks verkondigen dat hij niets met de PVV heeft. Niet handig.

Overigens zijn er ook grote verschillen tussen de PVV en VNL.

De meest in het oog springend zijn dat VNL niet spreekt over het sluiten van moskeeën en het verbieden van de Koran. VNL maakt overduidelijk dat ze zich slechts richten op hen die niet willen meedoen. En het sluiten van moskeeën komt alleen in beeld als er wordt opgeroepen tot geweld.

Het standpunt van de PVV over het uitzetten van mensen met dubbel paspoort is wel terug te vinden bij VNL maar dan met een ingewikkeld puntensysteem dat verder niet wordt uitgewerkt.

Klassiek liberaal

VNL wil zichzelf aan de kiezer verkopen als een klassiek liberale partij. En lijkt daarmee zijn pijlen te richten op de VVD. Daar vallen natuurlijk wel degelijk enkele zetels te behalen. Er zijn kiezers die twijfelen tussen de PVV en de VVD. Maar de gemiddelde VVD kiezer gaat de overstap naar VNL niet maken. De twee kamerleden die VNL nu in de Tweede Kamer heeft zitten hebben zich afgesplitst van de PVV en Jan Roos staat nog bij iedereen op het netvlies als oproerkraaier bij GeenStijl. Dat DNA krijg je niet zomaar uit een partij gepoetst.

De enige manier om je daadwerkelijk als stabiele nieuwkomer met toekomstmogelijkheden neer te zetten is als je tijdens de verkiezingen van 15 maart minimaal drie zetels, maar het liefst nog wat meer, kunt binnentikken.
Mijn advies aan Jan Roos is dan ook om zich nog 14 dagen over zijn eigen principes heen te zetten en alleen nog maar de verschillen met de PVV uit te vergroten.

Vanaf 16 maart heeft de VNL dan nog vier jaar lang de tijd om zich te profileren als klassiek-liberale partij.