Ik las het partijprogramma van Nieuwe Wegen en zag de toekomst van de sociaal-democratie. Nieuwe Wegen zal in deze toekomst geen rol gaan spelen. De vraag is: pakt de PVDA of de SP deze handschoen op?
Het lijsttrekkerschap van Nieuwe Wegen is een bijzonder verhaal. Oprichter Jacques Monasch wilde een duidelijk signaal afgeven. Geen beroepspoliticus als lijsttrekker. En dus stond Monasch zijn plaats af aan Alfred Oosenbrug. Ooit hoogleraar Financiële Economie. Deze stap verbaasde iedereen die de politiek volgt. Monasch had met zoveel mogelijk kabaal afscheid genomen van de PVDA. Zijn plekje in het landelijke debat leek hij daarmee opgeeist te hebben. Maar plotseling verspeelde hij deze voorsprong door een onbekend iemand aanvoerder te maken van zijn politieke kindje, Nieuwe Wegen. Dat moest wel een ongekend politiek talent zijn, deze volstrekt onbekende Oosterbrug.
Dat viel tegen. Na een maandje lijsttrekker te zijn geweest was het wel duidelijk dat Oostreberg de partij en zichzelf niet echt voor het voetlicht kon brengen. En dus werd de heer Oostenbreng op een zijpad gezet. Jacques Monasch ging de kar zelf weer trekken. Dat het een beroepspoliticus pur sang is, was plotseling geen probleem meer. Politiek gaat immers om de knikkers, het spel dat gespeeld moet worden om die knikkers binnen te halen is van ondergeschikt belang. De theorie dat het belangrijk is om iemand buiten de politiek als lijsttrekker aan te trekken, ging de prullenbak in toen hij niet bleek aan te slaan.
Ik vind dat het nog lang heeft geduurd voordat hoogleraar Oustenborg op een zijspoor werd gezet. Als ik via mijn mobiel de site van Nieuwe Wegen bezoek wordt deze man nog steeds aangeduid als lijsttrekker. Er staat ook een vraaggesprekje met hem op de site. Hier een deel van dit interview:
Een belangrijk uitgangspunt van NIEUWE WEGEN is dat de kennis van professionals, van de mensen op de ‘vloer’ een veel groter aandeel krijgt in het Haagse beleid. Hoe kijk jij hier vanuit jouw eigen praktijkervaring tegenaan?
“Als financieel- en fiscaal-economisch consultant, als voormalig hoogleraar Financiële Economie, voorzitter van het Actuarieel Genootschap en extern adviseur van PwC Tax & Accounting en als toezichthouder in de zorg heb ik ruime en diepgaande kennis en ervaring op de meeste van de vorenstaand genoemde beleidsterreinen. Daarnaast heb ik een gedegen visie op de terreinen waar doelmatigheids- en rechtvaardigheidsvragen spelen. Als hoogleraar Financiële Economie en als hoogleraar Accountancy van de Financiële Sector ben ik betrokken geweest bij diverse politieke beleids- en besluitvormingstrajecten en bij de totstandbrenging van wet- en regelgeving op financieel-economisch vlak. In die hoedanigheid streed ik tegen de woekerpolissen van de verzekeraars.”
Hoever bent u gekomen? En als u het hele antwoord hebt gelezen wat bent u dan wijzer geworden? Precies: helemaal niets! En als je dan ook nog weet dat zo’n interview tot in den treure geredigeerd wordt tot er precies staat wat de partij bedoelt, is het geen wonder dat Nieuwe Wegen geen enkele zetel zal halen.
Voor een partij die de sociaal-democratie opnieuw uitvindt behoorlijk zuur.