Over prof. dr. Henri Beunders en de maffia in Bloemendaal

18-02-2015 10:11

Ik wil het met u hebben over Prof. dr. Henri Beunders, hoofdauteur van een dik rapport (PDF) genaamd Nieuwsvoorziening in de regio 2014. Leegte in het landschap. De conclusie van dat rapport is – u raadt het al – dat die nieuwsvoorziening redelijk is, maar beter kan. Daar zal het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek dat dit onderzoek bekostigd heeft, wel heel blij mee zijn. Het rapport bevat een aantal deelstudies naar regionale nieuwsvoorziening, waarop die conclusie zou zijn gebaseerd. Voor de ‘casestudie Bloemendaal’ zijn vier mensen geïnterviewd. De (inmiddels afgetreden) burgemeester Ruud Nederveen, het enige raadslid voor de PvdA, Thera Wolf; mede-eigenaar van Elswoutshoek, Rob Slewe en een medewerker van het Haarlems Dagblad, Ruud Vader.

De kwestie landgoed Elswoutshoek

Het ‘onderzoek’ gaat over de nieuwbouw van het gemeentehuis en over de vergeefse pogingen van de gebroeders Slewe om hun landgoed Elswoutshoek te splitsen en een tweede (land)huis te bouwen. Twee landgoederen van 3.5 hectare zijn natuurlijk meer waard dat een van 7 hectare, maar nieuwbouw op het landgoed Elswoutshoek druist in tegen de ecologische hoofdstructuur. Over die kwestie Elswoutshoek zijn inmiddels al twee wethouders gestruikeld. Zijn die wethouders geïnterviewd? Nee.

Wat zegt de burgemeester over de zaak Elswoutshoek? Niets. In het rapport lees ik:

 

 

“Over de laatste kwestie wil Nederveen niet spreken. Er lopen 23 rechtszaken over, de gebroeders Slewe hebben 49 bezwaarprocedures gestart sinds de aankoop, en 79 klachten ingediend. ‘Wat ik er ook over zeg, het zou aanleiding worden voor klacht nummer 80.'”

 

Wie spreken er dan wel over Elswoutshoek? De eigenaar Rob Slewe en de journalist Ruud Vader, die de laatste jaren is opgetreden als pleitbezorger van de gebroeders Slewe. Onlangs bleek zelfs dat hij een raadsmotie had geschreven voor de lokale partij Hart voor Bloemendaal die de belangen van de Slewes in de Raad van Bloemendaals behartigt. Zijn hoofdredactie zei daarover tegen Quote-redacteur Paul van Riessen. “Dat was niet zo handig, nee.”

Terug naar Beunders

Henri Beunders schrijft in de conclusie van de case study Bloemendaal:

 

“In de strijd om de publieke opinie rond hen werd prof. Meindert Fennema naar voren geschoven om via zijn column in de Volkskrant de gebroeders zwart te maken, en ook collega hoogleraar Beunders die zich in Een Vandaag kritisch heeft uitgelaten over het gedrag van de gemeente. Fennema vermeldt hierbij niet dat hij tot de verkiezingen zelf gemeenteraadslid was van GroenLinks en formateur was van het nieuwe College.”

 

De complottheorieën zijn bij Beunders nooit ver weg. Goeie column trouwens van Fennema.

Overigens ben ik al meer dan twee jaar geen collega meer van Prof Beunders meer. Collega te zijn van Henri Beunders vind ik beschamend. Het is pure laster en smaad mij als collega hoogleraar aan te duiden.

Maffiapraktijken?

Prof. dr. Beunders beschuldigde het gemeentebestuur in de uitzending van EenVandaag van ‘maffiapraktijken’, met als enige bronnen Rob Slewe en Ruud Vader. In zijn onderzoeksrapport schrijft hij vervolgens in zijn hoedanigheid van onderzoeker:

 

“Over de andere slepende kwestie bericht het nationale tv-programma EenVandaag van 28 juli 2014 in een lang item over de kritiek dat de gemeente zich onder leiding van de burgemeester schuldig maakte aan ‘intimidatie, vooringenomenheid en het monddood maken van de lokale pers.”

 

Beunders doet dus onderzoek naar nieuws dat hijzelf gemaakt heeft. ‘Heel geraffineerd’ zou mijn schoonvader gezegd hebben. Hij was de oprichter van het eerste PR-bureau in Nederland.

Leen- en jatwerk

Nu al weer meer dan twaalf jaar geleden schreef Beunders in een artikel over de ethiek van de reportagejournalistiek dat die ‘niet zelden van leen- en jatwerk aan elkaar hangt’. In het vakblad De Journalist onthulde Gerard Mulder daarop hoe Beunders zelf voor een reportage over Cambodja zonder bronvermelding had geput uit een vertaald boek van de Brit Someth May. Beunders moest dat toegeven. (zie de Volkskrant 1 februari 2003).

Ik vind persoonlijk het samenvatten van een goed boek heel wat minder verwerpelijk dan je als hoogleraar lenen voor de propaganda-machine van de gebroeders Slewe.

Morgen word ik beëdigd als fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Bloemendaal, dan zal ik die ‘maffiapraktijken’ waar Beunders naar refereert, gaan controleren.